Видинското училище "Иван Вазов" ораганизира кампания в помощ на бедстващи деца от училище в град Кахраманмараш, Турция. Идеята за кампанията за набиране на средства е инициирана от факта, че турското училище е било техен основен партньор по европейски проект на "Еразъм+", разкрива като мотив директорката на видинското училище - Пролетка Цветкова в дневния блок "Добър ден, България" на "Фокус".

"Те заедно със всички партньори бяха наши гости, през месец май. Бяха във Видин, сега в месец март ние трябваше да гостуваме в Кахраманмараш, но за съжаление след катастрофалните земетресения, както се изразиха по медиите, положението там е апокалиптично, а същото го казаха и нашите партньори, с които разговаряха.", каза Цветкова.

Именно така решават да извършат тази добродетел.

"Тъй като болката и съпричастността е по-голяма, когато знаеш кои хора са там и какви прекрасни хора бедстват, и затова решихме да се включим заедно с учениците, учителите, персонала и в всички от училищната общност на училище "Иван Вазов" с набирането на парични средства, които ще бъдат  преведени по сметката на училището и ще бъдат използвани по тяхно усмотрение", коментира директорката на училището.

Тя споменава, че кампанията вече се реализира, като крайният срок за даряване е средата на февруари.

"Кампанията вече започна. Поставени са кутии на входовете на училището и всеки може да дари според възможностите си. Тя ще продължи до 14-и февруари и на 15-и вече ще преведем парите по сметката на училището", допълни Цветкова.

"Поддържаме непрекъсната връзка с тях, има и колеги, които са загубили живота си, училището не работи, както и всички училища в областта и в региона", каза още тя.

Директор Цветкова допълни, че в кампанията могат да участват и хора, които нямат връзка с училището, като просто трябва да отидат до някой от входовете му и дадат своя дял.