"Вашият глас от всяка точка на страната е гласът на България. Вие най-добре познавате местните проблеми, но често пъти нямате достатъчно самостоятелност, за да ги решите. Често пъти закони и наредби ви връзват ръцете.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците в тържествената пленарна сесия "140 години законодателство за българските общини“ на Годишната среща на местните власти. Форумът се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и събира кметове, председатели на общински съвети, съветници, ключови експерти от общините, представители на изпълнителната власт, партньори от страната и чужбина за обсъждане на важни за развитието на общините и проблеми за споделяне на идеи и опит.

Йотова поздрави Националното сдружение на общините, ръководството и членовете му за активната дейност и успехите в работата на местната власт. "Вие носите двойна отговорност – говорите от името на вашите общини, но и от името на държавата, изпълнявайки конкретни функции, наложени от централната власт“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова припомни, че идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата Конституция на България от 1879 г. "Неслучайно през 1882 г., само четири години след Освобождението на България, е приет Закон за общините и градското управление, който поставя основите на дейността на местните власти. Необходимостта от такова законодателство подчертава значимостта на местното самоуправление за развитието на цялата страна“, заяви вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова посочи належащите задачи пред държавата, които се отразяват пряко върху дейността на местните власти – приемане на бюджета за следващата година, първите проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост, насочени към по-голямо участие на общините, стартирането на новите проекти по европейските оперативни програми.

"От днес започва и подписване на инвестиционните проекти за ВиК, общински пътища и улична мрежа. Отпуснати са допълнителни средства за превенция от природни бедствия. Възстанови се възможността да се прехвърлят средства за капиталови разходи за текущи ремонти, за да се подпомогне местната общинска инфраструктура. Предстои много работа и вие знаете това много по-добре от нас“, заяви вицепрезидентът.

Вицепрезидентът за пореден път подчерта подкрепата на президентската институция за по-голяма самостоятелност на общините. "Децентрализацията засилва демокрацията, защото сближава вземането на решенията с тези, които пряко са засегнати. Гражданският контрол се засилва, прозрачността е не само задължителна, а се поражда естествено“, заяви Илияна Йотова.

За нова обществена и институционална дискусия за местното самоуправление призова вицепрезидентът. "Необходими са политически решения. Ние приемаме вашите предложения за поправки в законите за публичните финанси и местните данъци и такси. Но е необходимо цялостно преосмисляне, така че не само да се товарят общините с нови дейности и ангажименти. Например изграждане на национална структура и мрежа с участието на общините и разписани от тях дейности при проектирането по Плана за възстановяване и устойчивост, още повече че философията на тези средства е свързана с реформи и очаквани резултати от тях“, посочи Йотова.

В края на изказването си, което многократно беше прекъсвано от аплодисменти, вицепрезидентът сподели личното си мнение, че националните избори не бива да се смесват с местните. "Не позволявайте добрите местни кампании да бъдат конфискувани от политическата интрига в страната“, призова Йотова.

Вицепрезидентът отново увери местната власт в подкрепата на президентската институция. "Ние не схващаме разделението на властите, записано в Конституцията, като условие да се конфронтират тези власти, а да работят заедно“, изтъкна Йотова.

От своя страна, председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов благодари за неизменната подкрепа на президентската институция и изтъкна доброто сътрудничество със служебния кабинет.