Илияна Йотова получи уверения на най-високо ниво от албанската държава, че ще се проведе прозрачно преброяването на населението – много важен за българската общност момент, информираха от прессекретариата на държавния глава.

"България застава изцяло зад европейското бъдеще на Република Албания. Албания е важен фактор за сигурността и стабилността на този регион, а и на цяла Европа. Европейското членство ще създаде много възможности за бъдещето на нашите два народа и две държави". Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на срещите си в Тирана с президента на Албания Байрам Бегай, със заместник министър-председателя и министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку, с председателя на парламента Линдита Никола, с министъра на вътрешните работи Таулант Бала.

Илияна Йотова подчерта, че подкрепя подхода на ЕС, че всяка държава трябва да върви според собствения си напредък в преговорния процес. Вицепрезидентът припомни, че по време на своето председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. България върна в дневния ред европейската перспектива на Западните Балкани.

Фокус в разговорите на Илияна Йотова беше предстоящото преброяване на населението в Албания – много важен момент за българското национално малцинство. След официалното му признаване през 2017 г. това е първото преброяване. Вицепрезидентът благодари на албанската държава за доброто отношение към различните етнически общности и изрази надежда, че процесът по преброяването ще бъде прозрачен. Албанските власти увериха Йотова, че националното преброяване ще се проведе според най-високите европейски стандарти, със спазване правата на всички етнически общности, включително и българската.

Традиционно добрите и интензивни отношения на всички нива бяха изтъкнати по време на срещите на вицепрезидента в Тирана. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в редица сфери, конкретно разширяване на търговския обмен, реализиране на редица инфраструктурни проекти, приоритетен сред които е завършването на Коридор номер 8. В областта на културата Йотова отново постави въпроса за създаването на национални културни центрове в двете столици София и Тирана.