"Около 840 социални услуги, които са делегирана от държавата дейност, ще могат да бъдат санирани и модернизирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Реновирането им ще подобри условията за живот и качеството на социалните услуги за близо 17 500 деца и възрастни, които имат нужда от подкрепа".

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров при обявяването на процедурата "Повишаване на енергийната ефективност на социалната инфраструктура за предоставяне на социални услуги, делегирана от държавата дейност", по която общините вече могат да кандидатстват с проекти на пресконференция в Министерството на труда и социалната политика.

В събитието участваха заместник-министрите Наталия Ефремова и Емил Мингов, съобщиха от Министерството.

"Очаква се с изпълнението на проектите годишните разходи за енергия и отопление на сградите, в които се предоставят социални услуги, да намалеят с 30%разходи за енергия и отопление. Спестеният ресурс ще може да бъде насочен към предоставяне на по-качествена услуга", каза Лазаров.

Процедурата е част от Програмата за модернизиране на дългосрочната грижа и е с общ бюджет от 215 млн. лв. От тях над 183 млн. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите коло 32 млн. лв. са национално съфинансиране. Мярката е отворена за кандидатстване до изчерпване на финансовия ресурс.

Основната цел на процедурата е повишаване качеството на предоставяните социални услуги в общността, делегирани от държавата дейности, чрез финансиране на дейности за енергийна ефективност, ремонт и обновяване на оборудване и обзавеждане в услугите.

По проектите ще бъдат финансирани строителни дейности, доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане. Строителните дейности могат да включват модернизация или подмяна на системите за отопление, ел. инсталацията, осветлението в сградата, пожарната безопасност, ремонт на покрива, изграждане на инсталации за алтернативни източници на енергия. По проектите може да бъде адаптирана физическата среда в услугите, с което да бъде осигурено

физическо дистанциране при епидемична ситуация, както и да бъде подобрен достъпът на хората с увреждания до съответната сграда.

Министър Лазаров представи и останалите инвестиционни проекти на МТСП по Националния план за възстановяване и устойчивост. По проект "Развитие на социалната икономика" са създадени 6 регионални центъра в градовете Пловдив, Ловеч, Варна, Бургас, Благоевград и Габрово.

Те са оборудвани и тече процедура по подбор на персонала. "С изпълнението на този проект ще създадем благоприятна среда за развитие на социалното предприемачество, ще дигитализираме процесите в предприятията като подобрим търговската им дейност със създаването на дигитална платформа", отбеляза министър Лазаров. Предвижда се над 100 социални предприятия да могат да получат до 90 000 лв., за да развият своята дейност и да станат по видими на пазара.

"По друг проект около 3 300 лица с трайни увреждания ще получат високотехнологични медицински изделия и помощни средства. Ще бъдат подкрепени хора с трайни увреждания, деца и възрастни в трудоспособна възраст, независимо от това дали са учащи, заети, безработни или икономически неактивни", обясни министър Лазаров.

Той представи и напредъка по проект "Предоставяне на обучения за дигитални умения и създаване на платформа за обучение на възрастни“. По него ще се създаде виртуална платформа, която ще предоставя гъвкави и достъпни форми на учене като онлайн курсове за обучение от разстояние и електронни ресурси за самостоятелно учене. Ще се създадат 760 дигитални клуба като с предимство ще се обучават лица от неравнопоставените групи.

"Искаме със средства по ПВУ да подобрим услугите и обслужването в Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане, за да бъдат в подкрепа на лицата, които ползват техните услуги и на лицата, които ги предоставят", каза министър Лазаров. Това ще стане в рамките на два отделни инвестиционни проекта, които агенциите ще реализират.