Ускоряването на проектите за по-добра транспортна, енергийна и цифрова свързаност, както и развитие на направлението Север - Юг са сред основните задачи на правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща днес с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Олеся Илашчук. Двамата бяха категорични, че изграждането на нов трети мост над река Дунав ще облекчи преминаването на нарастващия поток от стоки и хора и ще подпомогне Украйна в процеса за възстановяване.

По време на срещата вицепремиерът подчерта усилията на България в осигуряване на коридорите за солидарност за гарантиране на продоволствената сигурност. Христо Алексиев припомни на Олеся Илашчук усилията, които положи българското служебно правителство за диверсификацията от руски енергийни източници, както и гарантирането на енергийните доставки и логистични вериги в новите условия. От своя страна посланик Илашчук благодари за предоставените от българска страна универсални разрешителни без заплащане на пътни такси.

Двете страни изразиха желание да работят съвместно за подобряване на свързаността помежду им и набелязаха като основен приоритет развитието на железопътния транспорт.