Споразумението за увеличаване на работните заплати в ''Български пощи'' ЕАД с 19 процента, както и стойността на ваучерите от 60 лв. на 100 лв., ще намали социалното напрежение в дружеството. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след като главният изпълнителен директор на ''Български пощи'' ЕАД Филип Алексиев и представителите на синдикалните организации в дружеството, страни по Колективния трудов договор, подписаха споразумение, Министерство на транспорта и съобщенията.

Лидерите на КНСБ и КТ ''Подкрепа'' Пламен Димитров и Димитър Манолов, които също присъстваха на подписването, коментираха, че е хубав знак, че не се стигна до протести, а до споразумение, което ще направи по-добър живота и труда на служителите на пощенския оператор.

''Поставил съм като абсолютен приоритет и подобряването на условията на труд не само в ''Български пощи'', но и в БДЖ, и в останалите дружества'', каза вицепремиерът.

''Нашето желание беше да има и по-голямо увеличение, но трябва да държим устойчиви финансовите параметри на дружеството. Надявам се увеличението на заплатите да доведе по-добра мотивация на служителите'', коментира Христо Алексиев. Той обяви, че започва подготовката на план за оздравяване на дружеството. По думите му мерките могат да доведат в 3-годишен период до увеличаване на пазарния дял на пощенския оператор в куриерските услуги до 10 процента, както и до навлизане в сектора на финансовите и Фин-тех услугите.

Предприети са сериозни действия по преструктуриране на задълженията на пощите. В момента те са в размер на 72 млн. лв. и тяхното преструктуриране ще доведе до спестяване на около 6 млн. годишно. Те ще бъдат използвани както за изплащане на по-високите възнаграждения, така и за изпълнението на плана за оздравяване.

Проблемите на ''Български пощи'' са наслагвани много назад във времето. ''Само поради хакерската атака, която се случи месец април минала година, пощите са претърпели загуби в размер на 17 млн. лв. Тези пропуснати приходи естествено са отишли в други оператори, предимно частни. При положение, че предишното ръководство на дружеството можеше да направи това, което ние направихме и да премести цялата база данни в държавния облак. 

За мен е необяснимо, защо не е направено това действие по-рано във времето'', каза вицепремиерът.

По време на събитието синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов апелираха държавата да гарантира равни условия за работа на държавните и частните оператори в определени сектори на икономиката. Тяхната позиция, е че понякога държавните стопански субекти са поставени в по-неблагоприятни конкурентни условия.