Звънецът на първото заседание на 49-ото Народно събрание удари, предаде репортер на “Фокус".

То бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който е Вежди Рашидов. Народните представители положиха следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“, след което подписаха клетвени листове.

В пленарната зала прозвуча химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. На втория представителите на "Възраждане" демонстративно седнаха. 

Както се очаква по традиция по време на първото заседание на парламента изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции, а след това се предвижда да бъде избран председател на 49-ото Народно събрание.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсмана Диана Ковачева, по традиция са поканени държавни глави на България в предишни периоди и представители на различни институции.