Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кириакос Какурис подписаха Споразумение за услуги за консултантска подкрепа на проекти между Европейската инвестиционна банка и Министерство на околната среда и водите, предаде репортер на "Фокус". Министър Попов благодари за сътрудничеството.

"Ние сме абсолютно ключово министерство по всички инвестиционни проекти в страната", допълни Юлиян Попов. Споразумението предвижда ЕИБ да предостави на Програма "Околна среда" 2021-2027 г. подкрепа за ефективното изпълнение и управление на стратегически инвестиции по приоритети "Води", "Отпадъци" и "Биологично разнообразие" на програмата. Общата стойност на инвестицията е 4 889 575 лева безвъзмездна финансова помощ. Експертната подкрепа се предоставя за изпълнението на 8 проекта с бенефициенти ВиК оператори, разработване на проекти, свързани с центрове за разделно събиране и повторно използване на отпадъци, и гарантиране изпълнението на мерките от Националната рамка за приоритетни действия за НАТУРА 2000.

"Ние ще постигнем значително намаляване на тежестите в инвестиционния процес", каза министър Попов. Кириакос Какурис заяви, че Европейската инвестиционна банка инвестира огромни суми в зелени инициативи.

"Обикновено банките се свързват с финанси, но ние помагаме на нашите партньори в организиране и осъществяване на проекти. Ще продължим да си сътрудничи за ключови инфраструктурни проекти в България", допълни Какурис.

Подписано беше още едно споразумение - "За представяне на консултантска помощ на малки и стартиращи компании. Това е пилотно споразумение, в което участват 5 държави. То беше подписано между министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и Кириакос Какурис.

"Този вид компании са в предните редици за създаване на нови технологични решения. Благодарим на Европейската инвестиционна банка, която припозна нуждата от подобно партньорство. Искаме да превърнем България в привлекателна инвестиционна дестинация", каза министър Стойчева.