Много малко хора се замислят за вината във взаимоотношенията кредитор – кредитоискател. Това каза в интервю за "Фокус" финансовият анализатор Васил Кендов във връзка със Закона за несъстоятелност на физически лица.

"Въпросът за вината не се дебатира в този законопроект. Не мисля, че трябва да се търси вина, въпреки че ако познавате процеса на кредитиране, ще видите как в един договор за кредит имаме от едната страна, банката и банковия служител с цялата статистика, отдели, юристи, процедури и магистърска степен по икономика, който определя условията по договора и параметрите по кредита (параметрите се определят от банката, а не от клиента), които са така определени, че да не се изпада в неплатежоспособност, а от другата страна, имаме примерно шивачка, която се е подлъгала от рекламите за хубав дом и решава да си го позволи", коментира Кендов.

"Но когато кредитът стане необслужван, ние питаме шивачката – ти защо не си направи сметката какъв кредит да изтеглиш? Някак си удобно забравяме, че параметрите са определени от банката и ако те не могат да направят сметката, защо очакваме шивачката да я направи? Много малко хора се замислят за вината във взаимоотношенията кредитор – кредитоискател. В тази връзка Ви благодаря за този въпрос" , допълни още той.

На въпроса дали е парадоксално ли е начисляването на такси, за неплащане в срок, при ясна неплатежоспособност на физическото лице, финансистът отговори:

"Определено. И тези такси са убийствени. Ако не можеш да изплатиш редовната главница и лихва, защо очакваме да платиш увеличените такива? Тук трябва да се поработи в насока регулиране на тези такси, но явно тенденцията е да се прехвърлят всички разходи върху длъжника".

Цялото интервю ще можете да прочетете малко по-късно днес в секция "Интервюта" (ТУК) на Агенция "Фокус".

Велизара АНГЕЛОВА