Отново настояваме спешно МС да поиска замразяване на преговорите за членство на РС Македония в ЕС, докато не бъде спрян геноцидът над македонските българи. С това искане излязоха от ВМРО по повод вандалската проява, в която председателят на българско дружество в Струга е бил пребит жестоко и обиждан в заведение.

От ВМРО заявяват следното:

Отново пребит македонски гражданин с българско самосъзнание и само ден след изпратения до акад. Денков Меморандум от ИК на ВМРО.

Стига вече!

В събота ние от ВМРО изпратихме до Министерски съвет предупреждение, че езикът на омразата в РС Македония не само не затихва, но и ескалира. В нарочен документ са изброени случаите на агресия и факти за нарушаване на добросъседските взаимоотношения прокламирани в т.нар. шумно рекламирано "френско предложение“.

Е, оказахме се прави и то само два дни по-късно от РС Македония дойде тъжното "доказателство“ за нашите твърдения. Днес в град Струга е пребит с особена жестокост съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония "Шемето“ Бекир Кадриески. Той е  бил съборен на земята и ритан. По време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите "мръсен българин“. Ние от ВМРО припомняме, че Кадриески е гражданин на Република Северна Македония. Той няма български паспорт, но декларира, че е с българско самосъзнание.

Считаме за излишно вече да изреждаме случаите на агресия, побои и заплахи над македонски българи, които са ежедневие, особено след националното предателство, извършено от българския парламент миналия юни, когато беше свалено ветото, отвоювано от ВМРО. Няма да описваме и в детайли недопустимата подмяна на историческата истина за български национални герои и общата ни история с РС Македония, които са достояние на цяла Европа, която обаче мълчи позорно!

В събота – 10 юни, Изпълнителният комитет на ВМРО изпрати Меморандум с предупреждение към новото правителство на България, че се готви пълна подмяна на договорките разписани във т.нар. "френско предложение“ и поиска от министър-председателя Николай Денков българската дипломация да предприеме сериозна дипломатическа офанзива и да представи пред света проблема ни с РСМ. Този проблем не е просто спор за миналото, това е геополитически конфликт, който създава нестабилност и конфронтация на Балканите.

Е, сега вече очакваме категорични отговори и действия. Всичко останало е национално предателство и родоотстъпничество!