Върховна касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерство на правосъдието на Република България до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати с искане да й бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски власти по отношение на петима български граждани, съобщиха от Прокуратурата.

Информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България (ПРБ) по повод публикувана информация на 10 февруари на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС) към Министерство на финансите на САЩ.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на ПРБ, съгласно нейните правомощия.

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване.