Петчленен състав на ВАС отмени определениe № 363 от 13.01.2015 г. по административно дело № 14782/2014 г. на тричленен състав на съда, оставено в сила с определение № 3725 от 02.04.2015 г. по административно дело № 3438/2015 г. на петчленен състав, по казуса с отнемането на лиценза на КТБ. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг тричленен състав на ВАС, съобщиха от съда.

Причината за отмяната чл. 239, т. 6 от Административнопроцесуалния кодекс и е във връзка решение на Европейски съд по правата на човека за установено нарушение на чл. 6, § 1 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи. Делото пред ЕСПЧ е образувано по жалби на КТБ, представлявано от нейните бивши изпълнителни директори.

Установеното от ЕСПЧ нарушение на правото на справедлив съдебен процес по чл. 6, § 1 от Конвенцията произтича от това, че тричленният състав на ВАС при постановяване на съдебния си акт не обсъжда писменото изложение, подадено от името на банката от бившите й изпълнителни директори. А вместо това се позовава само на изложенията, внесени от квесторите на банката, като по този начин имплицитно отхвърля твърдението на бившите изпълнителни директори, че имат някакви остатъчни правомощия да представляват банката, както и че при разглеждане на делата ВАС отхвърля многократните молби на бившето ръководство на КТБ да назначи специален представител на банката.

По този начин ЕСПЧ приема, че относимото законодателство и начинът, по който то е приложено от българските съдилища, не предоставят на КТБ, посредством справедливо представителство, ясна и практическа възможност за търсене и постигане на съдебно оспорване на отнемането на лиценза й, както и че тя е поставена в ситуация, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с правомощия, така и с интерес да оспори отнемането на лиценза й.

По тези съображения ВАС приема, че в случая са изпълнени всички условия за отмяна по чл. 239, т. 6 от АПК, а именно - с влязло в сила решение на ЕСПЧ е установено нарушение на чл. 6, § 1 от Конвенцията по отношение на подателя на искането за отмяна КТБ, представлявана от бившите й изпълнителни директори. Ново разглеждане на делото е необходимо, за да се отстранят последиците от установеното нарушение.

Делото е върнато за ново разглеждане от друг тричленен състав на ВАС, който в рамките на това производство и при произнасянето по подадените жалби, следва да съобрази постановеното решение на ЕСПЧ и да предприеме съответните процесуални действия за отстраняване на допуснатото от съда нарушение на чл. 6, § 1 от Конвенцията.

Със същото решение от днес върховните магистрати отхвърлят искането на "Бромак“ ЕООД за отмяна на посочените по-горе определения. Основанието за това е, че решението на ЕСПЧ няма действие по отношение на дружеството – то не е страна в производството пред европейския съд и по отношение на него не е установено нарушение на конвенцията.

Решението по административно дело № 1971 от 2023 г. не подлежи на обжалване.