Върховна административна прокуратура (ВАП) внесе протест във Върховен административен съд (ВАС) против заповед на министъра на околната среда и водите, касаеща защитената местност "Клептуза“ в землището на град Велинград, съобщиха от Прокуратурата.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 22.11.2022 година е актуализирана площта на защитената местност "Клептуза“ в землището на град Велинград от 3440 дка на 4048, 415 дка, което е с повече от 680 дка. Визираната заповед е издадена по облекчената процедура по чл. 42, ал.6, вр. ал. 5 от ЗЗТ. Този ред се прилага, когато не се променят определените граници на защитената територия. В случая обаче, след като се увеличава площта на защитената местност, то неминуемо се коригират границите ѝ.

Прокурор при ВАП е установил, че при издаването на заповедта на министъра на околната среда и водите са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, допуснато е противоречие с материално правни разпоредби и несъответствие с целта на закона.

Предвид гореизложеното и в съответствие със своите правомощия да следи за спазване на законността по Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс прокурор при ВАП е внесъл протест във ВАС с искане за отмяна на акта на министъра на околната среда и водите.