Лидерът на коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова приема предизвикателството за двубой с представител на задкулисието. Това е сюжетът на новия ѝ 30-секунден предизборен клип за изборите “две в едно" на 9 юни, съобщиха от пресцентъра на коалицията.

Ваня Григорова води листите в 25 МИР София и за европейски парламент. Двубоят със задкулисието се разиграва върху шахматна дъска срещу сградата на Народното събрание. За да спечели партията, на Григорова ѝ се налага да жертва фигури, включително дама. Така успява да вкара противника си в капан. "Забравихте пешките – те са душата на всяка игра", контрира с усмивка лидерът на "Солидарна България" преди да направи решаващия ход – мат с пешка.

Сюжетът е вдъхновен от мисълта на знаменития френски шахматист и музикант Франсоа-Андре Филидор, че "пешките са душата на шахмата - те са тези, върху които се гради атаката и защитата, от тяхното добро или лошо разположение като цяло зависи победата или поражението в партията", се посочва в съобщението.