В Ямболско ще бъде изградена база за многонационалната бойна група на НАТО. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в Комисията по отбрана, предаде репортер на "Фокус"

Базата ще бъде разположена на територията на област Ямбол, като ще обхваща територията на базите в село Безмер и село Кабиле. 

В базата ще бъдат разположени до 1500 военни от многонационалната група, като ще има възможност за повишаване на числеността. Водеща страна в групата е Италия, чиито войници ще бъдат с най-голям брой, като вътре влизат представители на всички страни, включително и България. 

Стойността на военната база ще бъде около 100 млн. лева, а част от средствата ще бъдат дадени от НАТО. 

Според Тагарев разполагането на база на многонационалната бойна група ще подпомогне икономическото развитие на региона. От Министерството на отбраната смятат, че това ще доведе и до повишаването на интереса на младите във военното дело. 

До реализирането на идеята се стигна след срещата на върха във Вилнюс, където бяха приети нови регионални планове за НАТО, които целят укрепването на източния фланг на алианса.