Радомир Чолаков, ГЕРБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 10. 9. 2022 г.

Може ли ГЕРБ отново да управлява България?

 "Въпросът, който искам да Ви задам, е може ли ГЕРБ отново да управлява? Вижда се, че иска, но може ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Радомир Чолаков отговори, че въпросът не е в искането, а в моженето. Той продължи, че последните 3 кратки парламента са показали, че без ГЕРБ не може да бъде съставено правителство.

Чолаков припомни думите на Ива Митева от ИТН, че ГЕРБ са били конструктивна опозиция. "Ние наистина страдахме, когато гледахме, че тези представители на "Промяната“ с големите си претенции, просто не можеха! И тук въпросът не е иска ли някой, или не, а може или не може! Дали има експертиза, или няма! Сравнете  експертизата на "Промяната“ с тази на моите колеги от ПГ на ГЕРБ и ще видите, че отговорът Ви е еднозначен!“, категоричен бе той.

Чолаков припомни, че в началото на 47-то Народно събрание, когато са се формирали парламентарните комисии, представителите на четворната коалиция, увлечени от това, че вече те ще са на власт, са решили, че всички председатели на комисии ще бъдат от техните среди, а опозицията няма да получи нито едно председателско място. Председател на комисията по социална политика е станал младеж на 29 години. Той продължи: "До мен в залата седеше Деница Сачева, която беше избрана за заместник-председател. Аз я попитах – Деница, как това момче смята, че може да бъде председател на комисията, без никакъв опит, а ти да си заместник-председател? Тя се усмихна и каза – не знам! Вижте, не може човек на 29 години, с цялото ми уважение към младостта, да бъде председател на социална комисия, в която заместник-председател е Деница Сачева, другият е д-р Хасан Адемов и той да ги ръководи! Не може! Аз, когато бях на 29 години, не можех да си представя какво значи пенсия! Има неща, които са невъзможни и нашите колеги направиха всички невъзможни неща, които не бива да се правят в политиката!“.

Призива на Кирил Петков към Бойко Борисов да се пенсионира.

"Като казахте пенсия, не мога да отмина това, Кирил Петков сравни Борисов, каза, че бил астрален близнак с баща му, а баща ме се бил пенсионирал, така че и Бойко да се пенсионира!“, припомни Беновска думите на Кирил Петков. Радомир Чолаков отговори, че доколкото знае бащата на Кирил Петков е управлявал много активно няколко министерства, включително и МОСВ.

Той продължи: "За такова дискриминационно изказване, да кажеш, че възрастните хора трябва да излязат и да бъдат изхвърлени от обществения живот, за такова дискриминационно изказване на запад всеки политик би напуснал политиката веднага! Което показва още един път, че тези хора нищо не са научили, нищо не знаят и всичките им претенции за образованост, компетентност и някаква модерност са просто кухи фрази, с които се опитват да привлекат обществено внимание! Но дълбоко в характерите си това са объркани хора, които компенсират интелектуалната си немощ с някакви диктаторски опити, насилнически опити – "ние пък сега ще управляваме, пък нека пък да видите пък!“ Изобщо – детска градина!“.

В кои области е кандидат за народен представител?

    Радомир Чолаков обясни, че е кандидат в Пловдив-град и София област 26 МИР

Противопоставянето и езикът на омразата. Може ли Бойко Борисов да обедини нацията?

    "Изкушавам се да Ви пусна, Вие сте свързан с Църквата и знам Църквата каква огромна роля играе и в Западна Европа, и в съседна Гърция, и в нашата история е играла, но се изкушавам да Ви пусна част от словото на Пловдивски митрополит Николай в деня на Съединението, защото то беше показателно за онова, което всички виждаме, но сякаш не говорим синтезирано и ясно по него!“, продължи Беновска и пусна запис от словото на митрополит Николай от 6-и септември 2022 г.:

ЗАПИС

Митрополит Николай: Възлюбени в Христа Бога братя и сестри! Когато подготвях днешното си слово по повод Деня на Съединението, реших да прегледам какво съм казвал в предишните години на този празник, защото имам чувството, че всяка година говорим едно и също. За съжаление съм прав! Вижте например какво съм казал в словото си на този ден през 2013 г. – "Ще попитате дали в днешния ден, в деня, в който честваме Съединението на България, БПЦ ще каже няколко думи по актуалните политически събития? Дали Църквата ще заеме страна? С какви думи тя ще охарактеризира случващото се, как ще го коментира, какъв призив ще отправи? Думите, които характеризират случващото се, вече са казани. Ето само няколко цитата от вчерашната преса – яростна конфронтация! Още като деца започваме да мразим тези, които мислят. Голямото мразене, здравият разум напуска последните територии в колективното българско съзнание, пълно отсъствие на  допирни точки между опонентите, състояние на пълна гражданска непоносимост, егоизъм, който връзва краката на държавата с железни окови!“ Това са думи на независими коментатори и те много ясно назовават състоянието, в което е изпаднало обществото ни – омраза, безпаметност, гняв, егоизъм!“.

   Това съм казал преди 9 години. Тогава съм цитирал вестникарските заглавия от 5-ти септември 2013 г. Ако прегледаме вчерашните публикации в социалните мрежи, в социалните медии, сигурно ще прочетем същите заглавия. 9 години все едно и също. Омраза до степен на безпаметност, гняв, егоизъм. Съгласете се, че това не е  нормално!

Не мога да не отбележа обаче, че се наблюдава известно развитие. Ако преди омразата беше насаждана и нагнетявана по-скоро по-принцип, от 2 години насам тя добива персонифицирани черти. Сега конкретни групи хора биват призовавани да мразят други конкретни групи хора. Младите да мразят старите, хората от центъра да мразят хората от покрайнините, слушашите един вид музика трябва задължително да мразят слушащите друг вид музика, работещите в сферата на високите технологии трябва да се отнасят с пренебрежение, да не кажа с презрение към обикновените работници! Излиза, че ти вече не можеш да се идентифицираш с определен социален кръг, ако задължително не мразиш хората от други социални кръгове. За омразата на политическа основа изобщо да не говорим. Там тя вече граничи с истерия! В омразата на политическа основа се очертава една още по-опасна тенденция. Напоследък започнахме да чуваме призиви за елиминиране и едва ли не физическо ликвидиране на конкретни личности, назовавани поименно. Имам чувството, че се връщаме във времената на Испанската инквизиция, когато самозабравили се хора, присвоили си светска власт, са изгаряли на клади хора, които не са мислили като тях на скалъпени, фарсови съдебни процеси, провеждани уж от позицията на някакви ценности. За никакви ценности не е ставало дума, а само за упражняването на груба, безчовечна власт! За политика, представяна като религия. Искам много добре да запомните, че Инквизицията като институция, е изобретение не на Православната, а на Католическата, на Западната църква. Тормозенето, унижаването, малтретирането и унищожаването на хора заради убежденията им, или защото ги смятаме за по-низши от нас, или просто защото не ни харесват, са средновековни практики, въведени на Запад, които ние в Светата Православна Църква смятаме убедено за еретически и категорично отхвърляме и осъждаме. Ако там най-важната ценност е да упражняваш надмощие, а методът за постигане на надмощие е "разделяй и владей", чрез сеене на омраза, то за нас най-важната ценност е любовта, а методът за изглаждане на противоречията се казва диалог и съборност.

Когато казвам това се замислям и върху нещо друго. От началото на прехода българите изпращат децата си драговолно и радушно на Запад, с хиляди и хиляди, за да учат там и да попият западните ценности. Сега те започнаха да се връщат и се оказва, че освен знания, които тепърва ще очакваме да приложат, някои от тях са попили презрение към родното, неуважение към родителите, краен индивидуализъм, материализъм, егоизъм и на всичкото отгоре готовност да налагат наученото насила, с методите на Инквизицията! Те говорят за политика, а на практика се държат като религиозни фанатици, изповядващи някаква религия на омразата. Ако изобщо може да има такава.

Тази война на омразата, в която нашите деца стават инструменти на злото, трябва да спре веднага! Всички сме длъжни да го направим. А ако има възрастни, които ги насъскват и се възползват от неопитността им, то те трябва да бъдат изобличени сурово от цялото общество! Казвам това между другото, но ви моля да се замислите над въпроса, защото ми се струва много важен.

Сега чуйте какво е казал по темата за омразата свети апостол Йоан Богослов – "Който казва, че е в Светлината, а мрази брата си, той още е в тъмнината! Който обича брата си, той пребъдва в Светлината и в него няма съблазън! А който мрази брата си, то се намира в тъмнината, и в тъмнината ходи, и не знае къде отива, защото тъмнината е ослепила очите му“! Запомнете братя и сестри този съвет на светия апостол - когато някой ви говори, гледайте очите му! Устата може да лъже, но очите не лъжат! Ако той ви говори за омраза и в очите му има тъмнина, знайте, че тъмнината го е ослепила и той не знае накъде отива. А щом не знае накъде отива, няма как да ви отведе на добро място! Вижте колко просто и ясно го е казал светият апостол – гледайте очите и по тях ще разберете кой кой е!

Край на записа: 

Беновска продължи: "Г-н Чолаков, защо трябваше един духовник да ни каже да спрем да се мразим? И оттук въпроса – може ли Бойко Борисов да обедини нацията? Може ли да премахне тъмнината от очите ни?“. Радомир Чолаков отговори, че духовникът е длъжен да ни каже да спрем да се мразим и всички духовници го правят непрекъснато.

Въпросът е да ги чуваме. Той продължи: "Веднага след словото на митрополит Николай избухна хейт, той се провокира от 4 сайта. Те тенденциозно го мразят! Те просто го мразят! Но това води до резултата, че и тези, които не са чули за това слово, го чуват. И тези, които не са го чели, го прочитат. И след като го прочетат, всички млъкват и започват да мислят!

Обикновено след неговите слова настъпва страшна тишина! И това е добре, защото хората трябва да бъдат подбуждани към размисъл. Колкото до въпроса Ви дали Бойко Борисов може да бъде обединител – да, може! Забелязвате ли, че хора, които могат да бъдат обединители, биват подлагани на изключителен хейт? Подложени на атака са хора, които могат да бъдат обединители. На преден план се изтласкват разединяващите тези, а обединяващите тези биват избутвани в медийната среда и в публичното пространство. Така че може и го е доказал, че може и може би заради това понесе тези удари, които понесе! Но хората започват да разсъждават и нещата ще се върнат лека полека към мястото си!“.

"Макар че аз не съм вярваща в този традиционен смисъл на думата, ще си послужа с един израз – дай Боже да е така!“, отвърна Беновска. Чолаков отговори, че в момента се намираме в гранична ситуация. Или разделението ще доведе до окончателен разпад на държавността, или ще започнем да намираме допирни точки и да се обединяваме! Той продължи, че политически сили като ДБ са започнали да говорят много по-обрано, по-смирено и консенсусно. БСП също. ИТН извървяват своя път на развитие.

"Идеята "никога с ГЕРБ“, "ГЕРБ трябва да бъдат изчегъртани“ тръгна от Слави! И изведнъж сега Ива Митева казва – ами тя опозицията беше много конструктивна. Ами да, така беше! И в 47-то Народно събрание колегите от ИТН инстинктивно започнаха да търсят контакти с нас. Защото виждаха, че ние сме конструктивното начало, експертизата и хората, които могат да са балансиращия фактор. Защото в крайна сметка с лозунгите "никога с ГЕРБ“ докъде се докарахме?

Има едно противоречие вътре, което те трябва да преодолеят в себе си! Не може да казваш, че опозицията е била конструктивна и трябва да търсим разбирателство и в същото време да искаш да разбиваш политическата система, а в момента и държавното устройство! Те трябва да решат!“.

Така завърши разговорът между Радомир Чолаков и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 10.09.2022 г.