183 ученици от 48 училища от цяла България демонстрират своите умения като готвачи, сервитьори, хлебар-сладкари, бармани, аниматори и хотелиери в най-мащабното състезание по професии от сферата на туризма, което беше открито днес в курортен комплекс "Албена“, съобщават от МОН.

Негов организатор е Министерството на образованието и науката, съвместно с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ), а домакин е Професионалната гимназия по туризъм "П. К. Яворов“ в Добрич.

Приветствие към участниците изпрати министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. "Скъпи ученици, участието Ви в тези състезания доказва добрата професионална подготовка, която сте придобили във вашите училища, отговорността и професионализма на Вашите учители и директори. Високо ценя Вашата дисциплина и мотивираност, не спирайте да търсите нови знания, развивайте уменията си и следвайте мечтите си“, обърна се той към участниците. "Благодарение на тези състезания се създават устойчиви партньорства между училищата и работодателите, като по този начин се гарантира осигуряването на съответствие на образованието с необходимите умения на младите хора за добра им реализация на пазара на труда“, посочва още проф. Пенов.

"Това е поредното състезание, на което присъствам. И какво виждам – всеки път ставате все повече, енергията става все по-позитивна и организацията става все по-добра. Самото Ви присъствие тук показва колко сте важни, защото Вие учениците сте бъдещето на туризма“, каза министърът на туризма Илин Димитров при откриването на състезанието. По думите му Министерството на туризма е взело решение да подкрепи организирането на 28 такива събития всяка година.

Днешните състезания се провеждат в шест категории - "Най-добър млад готвач“, "Най-добър млад сервитьор“, "Най-добър млад барман“, "Най-добър млад хлебар-сладкар“, "Най-добър млад хотелиер“ и "Най-добър млад аниматор“.

Младите готвачи имат за задача за 2 часа да приготвят и презентират студено предястие със задължителни продукти еленски бут и прясна коприва и основно ястие с включени патешко магре и зелени аспержи. Уменията им ще бъдат оценявани от доказани професионалисти, работещи в престижни комплекси, и преподаватели в кулинарни академии.

В същото време участниците в състезанието "Най-добър млад сервитьор“ ще сервират ястия на реални гости в ресторант, като презентират съставките и технологията им, и разговарят на чужд език.

Съревноваващите се за титлата "Най-добър млад барман“ ще приготвят украси от лимони и ябълки, а във втори тур трябва да направят трицветни шотове - безалкохолен, алкохолен и "запомнящ се“.

Темата на състезанието за най-добър млад сладкар е “Здравословно, лесно, вкусно и красиво“. 26 ученици ще трябва да се справят със сериозното предизвикателство да приготвят хляб без глутен и десерт без захар и синтетични подсладители.

В състезанието "Най-добър млад хотелиер“ 28 ученици влизат в ролята на рецепционисти, като в рамките на 15 минути настаняват гости в хотела в "Албена“ и решават зададен от журито казус.

15 отбора от различни училища участват в състезанието "Най-добър млад аниматор“. Те представят дневна и вечерна анимация, която може да включва танцувално или комедийно шоу. Състезателите използват различни визуални ефекти, презентират на чужд език като включват гости от публиката в шоуто.