Учениците от Националната търговско-банкова гимназия представиха създадените от тях 23 учебни банки, 6 учебни застрахователни дружества и 24 учебни фирми по проекта "Интегративно практическо обучение“. Това стана по време на 24-тия панаир, който училището организира, по случай 110-годишния си юбилей, за да представи практическото обучение на учениците си, предава репортер на "Фокус".

Реални дружества са ментори на гимназистите, а на самото изложение присъстват и работодатели, които предлагат професионално бъдеще на младежите.

"Практическото обучение вкарва децата директно в действителността. Това, което учат те, на теория е едно, а на практика е съвсем друго. Теорията трябва да бъде свързана с практиката, което означава, че ние винаги търсим ментори, които да застанат зад нашите деца, да ги обучават, да им подадат ръка и евентуално, един ден, да станат техни бъдещи служители", каза пред нашата камера Бойка Генкова, зам.-директор на НТБГ.

Тя обясни, че панаира на учебните фирми има за цел да представи, в зависимост от специалността на учениците, техния предмет на дейност.

"Децата създават сами, в 10-ти клас, това формирование и три години работят за неговото функциониране", обясни зам.-директорът.

Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебно-тренировъчни фирми в света, представяйки дейността си не само у нас, а и в чужбина.

"Винаги се връщаме с първа награда. Децата се борят. Те са максималисти и всички искат да са на първо място. Ние ги учим на това, защото те трябва да бъдат победители. Освен да бъдат отличници, каквито са, те трябва да бъдат победители и отличници в живота", заключи Бойка Генкова.

По думите на учениците практическото обучение ги учи на много и им помага да се реализират в бъдеще. 

"Научихме се на креативност, на екипност и на това да сме перфекционисти", коментира ученичка от гимназията, която е управител на учебна фирма.

За "Фокус" младежите споделиха, че освен за професионално израстване, практическото обучение им помага за личното такова, учейки ги как да станат успешни личности.

"Това обучение им дава самочувствие да намерят своето място в бъдеще", каза Добринка Ангелова, учител в Националната търговско-банкова гимназия.