България е много богата откъм възможности за приключенски туризъм, като почнем от планинския туризъм с всички познати и не толкова познати планински върхове в България. Има доста в последно време разработени велотрасета, ските през зимния сезон – има доста подходящи дестинации. Това каза туроператорът, получил официално признание за световен рекорд за групово изкачване на Килиманджаро, Преслав Конов в осмото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на "Фокус"

"Приключенският туризъм е доста по-активна форма на преживяване, свързано с планински изкачвания, каяци, разнообрази дейности като велотуризъм, пешеходен туризъм и подобни“, каза още той.   

По думите му  приключенският и планинският туризъм набират все по-голма популярност у нас.  

"Все повече хора избират да "почиват“ по малко по-нетрадиционен и активен начин за сметка на традиционния туризъм, който се изразява само с почивка и лежане на плажа“, обясни Преслав Конов.  

Според туроператора всички върхове и планински маршрути в България са доста добре маркирани и достъпни. Той поясни, че хижите у нас са на доста добро ниво.  

Преслав Конов сподели и някои дестинации, на които можем да практикуваме приключенски туризъм: "Има много интересни дестинации в България, като почнем от най-известните планински първенци - Мусала, връх Ботев, връх Вихрен. Имаме и много интересни други маршрути: Рилските езера, Скакавица водопада. Въобще няма безинтересни маршрути и места в българските планини“. 

Говорийки за планински и приключенски туризъм е редно да споменем че те в никакъв случай не изключват другите видове туризъм, като винен, културен и спа. Даже напротив, те могат да бъдат съчетани в перфектния унисон и да направят от непланираното пътуване или екскурзия едно прекрасно и незабравимо изживяване. Всъщност туристът вече търси от всичко по малко, неговите очаквания са за културни, природни, личностни и автентични изживявания. 

Той определи стъпването на връх Ухуру като вълнуващ и много силно емоционален момент за всички участници.  

Преслав Конов сподели, че изкачвайки върха, групата е преминала през пет различни екосистеми.