Туристи се оказаха задържаните от гръцките власти българи, които се опитаха да посетят лобното място на Гоце Делчев. Сред тях е и 89-годишната Павлина Събкова, чието единствено желание е било да остави букет хризантеми за Гоце Делчев.

Хората, които бяха задържани в Гърция, край град Серес, говориха пред NOVA.  Група туристи от град Гоце Делчев, които са пътували организирано с бус, са отведени от гръцката полиция в ареста. Личните им документи били събрани, а след това под конвой всички били отведени на 20 километра в град Серес.

Арестуваните са прекарали часове, без да получат обяснение какво е наложило тяхното отвеждане в полицейския участък. От Външното ни министерство обясняват, че гръцките правоохранителни органи не са посочили конкретни причини за предприетите от тях действия.

Генералното ни консулство е изискало информация на какво основание са предприети действията за възпрепятстване на българските граждани от страна на властите в Гърция.

Припомняме, че  на 4-и  май сутринта група от 18 човека от Гоце Делчев, потегля към Гърция, за да посети лобното място на революционера. Близо до село Баница, бусът им е спрян..

"Нас ни спряха на асфалтовия път и от там ни закараха на 20 км. Без документи, под конвой - в полицията", твърди Иван Калайджиев. 

Не е имало разпити, по думите на арестуваните българи, но по-късно станало ясно, че районът, който българите са искали да посетят, бил военна зона. Накрая обаче се оказало, че проверката била "рутина".

Нашите сънародници не са получили официален документ, че са били в полицията. 

"Ние не искаме нищо. Ние искаме да се извинят. Да кажат, че са сбъркали", казва 89-годишната Павлина Събкова.