Трябва ли да бъде премахнат паметникът на Съветската армия? Това попитахме забързаните софиянци в анкета за "Фокус". 

Припомняме, че преди няколко дни плочата, на която пише "На съветската армия освободителка от признателния български народ“, бе разбита. Това отново разбуни духовете и отвори темата дали съветските монументи имат място у нас, а настроенията отново бяха разнопосочни. 

"Това е паметник на окупационна армия и е собственост на България, а не на руската или съветската държава, както са останалите паметници в Западна Европа. Той е платен с български пари, на българска територия и не е под защитата на техните конвенции", каза категорично един от запитаните и допълни, че е напълно излишен. 

Напълно противоположно мнение изрази друг от спрените за коментар, който смята, че е никакъв случай не трябва да се пипа. По думите му той е част от нашата история и не трябва да я разрушаваме и определи желанията за такъв акт като "безчинства." 

"Нито са освободители, нито сме видели нещо хубаво от тях. За тези, които познават и са чели истинската история, гледали са документални филми, са наясно", заяви една от анкетираните дами. 

"Обществото е много разделено и винаги може да чуете различни мнения", сподели друга от запитаните. 

Повече - във видеото.