По традиция на втория ден след Великден в Бачковския манастир се провежда традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица, предаде репортер на "Фокус".

Чудотворната икона на Пресвета Света Богородица бе изнесена от миряни на ръце от Бачковския манастир и традиционното литийното шествие започна. В него всяка година участват стотици българи, които вярват, че докосването до светинята ще им донесе чудо и изцеление и Господ ще ги закриля по време на земния им път.

Иконата е една от най-старите чудотворни, запазени в България, и въпреки че е още от 11-век, тя дълго е престояла скрита в скалите. Иконата е нашата небесна майка, молителка и покровителка и пред нея се молим всекидневно.

Според легендата тази икона е била скрита в пещера над Бачково, а преди повече от 4 века две овчарчета я намират и връщат в манастира. Оттогава хората вярват в чудодейна сила на този образ на Божията майка и дават обет да участват в шествието на Възкресение Христово.Иконата на Света Богородица е дарена на Светата обител през 14-и век от основателите на манастира - братята грузинци, Григорий и Абасий Бакуриани. Иконата се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района. При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността "Клувията" и пренесена отново в Светата обител. На втория ден на Великден, по мистериозен начин тя напускала манастира и за да се спре нейното "бягство", хората започнали да организират литийното шествие с нея.

То тръгва с камбанен звън след сутрешното богослужение в манастирския храм "Света Богородица“ .

В края на деня чудотворната икона отново ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир.