Официално сме уведомени от президентството за процедурата по връчване на първия проучвателен мандат, ние ще бъдем там в 10.00 часа с посочения от нас кандидат за министър-председател. Кой ще бъде, ще научите след три дни. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Какъв ще бъде съставът на проектокабинета ще научите след 10 дни“, уточни той.

Разговорите не са спирали, всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства с програмите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори, заяви Дончев. "Ще използваме оставащата седмица или 10 дни за всякакъв тип опити, разбира се, публични, регламентирани, да осигурим политическо бъдеще за съставяне на кабинет с първия мандат, което не изключва и вариантът кабинет на малцинството“, обясни той. 

"Ние сме задължени от всички български граждани, които са инвестирали своята подкрепа в нас, да направим тази последна стъпка", каза Дончев. "Да, това няма как да е обичайна коалиция, няма как да е аритметична коалиция, последният шанс е формат правителство на малцинството. Дали е възможен? Труден, но възможен. Дали ще бъде за добро – това е най-важният въпрос. Кабинет, който няма потенциал да свърши полезна работа, няма да предлагаме“, поясни Томислав Дончев

Един министър да бъде само експерт, това е ерозия на позицията, то е задължително да бъде експерт, но преди всичко трябва да бъде политик, защото от министерска позиция се прави политика, категоричен е заместник-председателят на ГЕРБ. "Със сигурност ще внесем проектокабинет в Народното събрание“, каза още той.

Самуил ИВАНОВ