Не бива с лекота да се говори по въпроса за избора на председател на Народното събрание. Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ в ефира на bTV. "На първото си заседание НС избира председател – това е записано в Конституцията. Това си е конституционна криза, освен всички останали кризи. Всичко това, което се случи не е някаква особена изненада. Освен да коментираме какво се е случило, трябва да коментираме и причините“.

Ние сме към края на един политически цикъл, където политиката деградира до това партиите да се състезават кого най-много не харесват, допълни Дончев. "Народното събрание се напълни с политическите сили, които са без ясни цели, визии, състезаваха се кой кого повече не харесва. В такава ситуация, при условие, че вотът на хората е шарен, ако всеки се затваря в себе си и особено тази нервна ситуация е повод всеки да обижда другия, то никакво съгласие няма да се получи. Никой от хората не ние е пратил в НС да плеснем с ръце и да се прегърнем. Но и никой не ни е изпратил да се караме. Изпратени сме да свършим някаква работа“.

Аз се надявам този политически цикъл на омразата, на надвикването – това да е краят, заяви Дончев. "Или политиците сами да научат, или хората да им дадат урок, че така не бива. Трябва да има критика, противопоставяне в зала в политиката и плурализмът, но никой не ни е изпратил там да се караме“.

Правили сме много компромиси, няма да изреждам, дори в ситуации, когато сме били втори, а не първи, категоричен е Дончев. "Но компромис, нищо че си първи, аз ужасно не те харесвам и по тази причина ще играем така“, това не е аргумент. След като днес се накарахме хубаво, надявам се утре да намерим съгласие. Това няма да стане с правни трикове, с технологии с кворума и т.н.Трябва да се разберат парламентарните групи за вариант компромисен.“

Резултатът от изборите, въпреки че сме първи, политическата ситуация е много тежка, заяви Дончев. "Трябва да има разговори за съставяне на правителство. Но днешният ден бих казал, че ме обезкуражи. Въпросът не е дали може да се събере аритметично мнозинство. Ако правителството няма ясно лидерство, посока, то не може да свърши нищо.“

Аз се боя, че хората ще ни накажат за това поведение, категоричен е Дончев. "Вкупом съгрешиха и вкупом непотребни станаха. Тънките партийни сметки на никоя партия няма да излязат, а това е лошо“.