Размерът на тол таксите ще зависи от километрите, които изминават камионите. Това заяви в ефира на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Увеличението на таксите беше отложено веднъж, за да се изработи справедлив механизъм, уточни Шишков. Решението е да се въведат различни ставки в зависимост от километрите, които изминават водачите.

"Тези, които карат по-малко по нашите пътища, на практика ще плащат повече от тези, които изминават повече километри. Тези камиони, които захранват основно нашите магазини, на практика ще плащат по-ниска такса, а транзитните ще плащат по-висока такса. Отлагане на това решение не може да има повече. Хората, които ползват определена инфраструктура, е логично да я плащат, за да може тя да се самофинансира и издържа", посочи Шишков.

Един милиард и сто хиляди лева са отделени за новата програма за енергийна ефективност, каза още Шишков. Парите са разпределени по региони. За да кандидатстват за финансиране, представителите на етажната собственост трябва да представят технически паспорт на сградите като той може и да е стар, но трябва да има енергийно обследване по новата наредба.

За Великден е предвидено да бъдат пуснати части от пътя Ботевград-Мездра и АМ "Европа", както и обходът за Бургас, каза още Шишков.

Междувременно продължава ремонтът на водопровода в град Омуртаг като целта е до лятото да бъде осигурена вода за местните жители. За да се реши окончателно проблема с водата, обаче, е нужно изграждането на нов довеждащ водопровод, уточни регионалният министър.