"Няма никакво значение каква е професионалната роля на жертвата. Да умре по този начин е ужасно, а тези неща често се случват в България. Работата не е добре свършена." Това заяви криминалният психолог Тодор Тодоров в сутрешния блок на Радио "Фокус“ "Добро утро, България“ по повод жестокото убийство на неговия колега Иван Владимиров - Нав.

"Всеки път е едно и също - няколко дена има вълнение, после всичко притихва", добави Тодоров. По думите му работата не е добре свършена, щом казусът е приключил с този летателен финал.  

Според него проблемът няма да се реши, ако някой районен инспектор извади и покаже две, три справки, които е написал по случая. 

Относно все по-зачестилите случаи на изчезнали хора у нас, психологът посочи, че

немалка част изчезват, не защото са жертва на нещо организирано, а става въпрос за проблеми от битов или личен характер.

Тодоров изрази мнение, че медиите обръщат прекалено много внимание на тези случаи. "Когато се обръща на един проблем много внимание, това се отразява на хората, които са в слаб момент и правят това, което им е най-познато, което са видели или чули", отбеляза криминалният психолог.

На въпрос дали даването на публичност на такива казуси помага, той смята, че желанието за помощ е много хубаво, но когато не е консолидирано с отговорните органи всяка една такава доброволческа инициатива може да попречи.

Тодоров припомни, че преди години в Добрич са направили добър екип с местни оперативни работници и при малко над 30 изчезнали лица са били открити 8, за жалост не живи. Той разкри какви са били стъпките на действие тогава: "Пращаха ни се делата, анализирахме и обсъждахме какво и как е добре да се направи и пристъпвахме към хората, които имат информация, след което минаваха на полиграфско изследване. Когато изчезнат хора, които не се занимават с престъпна дейност, причината е приятелско или семейно напрежение", поясни още психологът.

Той бе категоричен, че това е съвместна работа на оперативни и криминални лица, но винаги е по добре да се работи по-рано, а не, когато са минали години.

"Доста често проблемът за неразрешаването е липсата на достатъчна експертиза", заключи специалистът.