Най-честите причини за теглене на кредит през тази година продължават да са покупката на имот или подобрение в съществуващи имоти. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" кредитният експерт Тихомир Тошев. За българите продължава да е изключително важно да имат собствен имот, да създадат добри условия и стандарт за живота си затова имотите са водеща причина за теглене на кредит през тази година, категоричен бе той.

"Ако погледнем пазара, тази година ще е абсолютно рекордна по отношение на тегленето на ипотечни кредити, изобщо съществуването на ипотечен пазар в България, тя ще е рекордна и по отношение на потребителските кредити, и при фирмените кредити също. Ниските лихви, които са в България в момента все още, макар че трябва за пореден път да предупредим, че краят на ниските лихви идва, но ниските лихви бяха основен стимулатор тази година хората да изтеглят кредит и да се сдобият с имот. Горещият пазар на имоти също предполагаше интереса към него да бъде голям. Галопиращата инфлация, обезценяване на спестяванията също бяха мотиватор в посока кредитна задлъжнялост. Все пак тези ръстове, които споменахте в началото, не се считат за здравословни – твърде много беше интересът и тегленето на кредити тази година, и обикновено след такива години, когато имаме такива рекорди, такива ръстове, идва една спокойна година, каквато очаквам да е следващата", уточни кредитният експерт.

Тихомир Тошев уточни, че повечето хора, решили да си купят имот през тази година, са изтеглили около 140 000 лева. Това е средният размер на кредита за страната.

"Естествено, за София той е по-висок, вече доближава 180 000 лева, тъй като цените на имотите през първото полугодие на тази година нараснаха значително. Затова и исканите кредити са по-високи. Когато говорим за потребителските кредити, средно българинът тегли между 15 и 20 хил. лева като потребителски кредити", каза той.

Най-честите грешки при тегленето на кредит са свързани с това дали ще преценим правилно възможностите си.

"Всички от нас искаме да живеем в хубави жилища, по-големи, по-просторни, в най-хубавите квартали на големите градове, но понякога доходите и спестяванията ни не позволяват това. Така че надценяването, това е и ролята на кредитните консултанти – когато видим, че клиентът надценява възможностите, иска да ги надскочи, така да го приземим малко, да му кажем  какво е реално за него да получи като кредитиране, да не да задлъжнее прекомерно и след това да се окаже след няколко години, че не може да обслужва този кредит, и така желаното жилище да се окаже, че ще трябва да го продаде, или пък не дай си Боже, да се стигне до по-лошия вариант – да спре да плаща, да му бъде взето от съдия изпълнител и продадено. Значи, хората, особено в такъв период, когато имаме галопираща инфлация, очакване за тежка зима, ръст на цените, трябва да сме много внимателни в преценката си какъв кредит можем да изтеглим, дали изобщо сега е моментът да теглим кредит, и ако изтеглим, дългосрочно как ще го обслужваме и как това ще се отрази на семейния ни бюджет, защото всички трябва да се нагласим и да се настроим за по-високи разходи през тази зима".

Лошите кредити в момента са под 3%, което е здравословното ниво за всяка една система и не се очаква да нараснат дори и през зимните месеци, уточни Тихомир Тошев. Когато става въпрос за пари, не трябва да сме емоционални, трябва да сме прагматични, посъветва експертът.

Целия разговор можете да прочетете и чуете по-късно в секция "Интервю".