Посегателството върху бездомни животни са един нехуманен акт от морална гледна точка, който не бива да се допуска. Това заяви Тихомир Димитров, ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи“ в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Тема на разговора бе има ли зоополиция у нас и как работи тя. Припомняме, че преди няколко дни случай на насилие над куче заля с възмущение социалните мрежи.

Димитров отбеляза, че от 2016 година към Генерална дирекция "Национална полиция“ работи сектор "Зоополиция и кинология“, като във всяка областна дирекция си има определени служители, които разследват и престъпления срещу животни. "Аз съм убеден, че гражданите търсят подкрепа за такива случаи от органите на реда. Като цяло развитието на всяка една нация си личи по отношението към по-слабите – в случая кучетата, бездомните, които са обект на насилие и жестокост, и попадат в тази категория. На колкото повече хора им пука – съжалявам, че използвам този уличен жаргонен израз, толкова по-развито в морално отношение е едно общество. Това е процесът, който наблюдаваме в момента“, подчерта той. 

Относно разликата между зоополицаи и зооинспектори, и към кого и кога да се обърнем при нужда, Тихомир Тодор обясни, че всички сигнали за жестокост към гръбначни животни, както е разписано от законодателите текст по Закон за защита на животните, се подават на 112.

"Ако сме свидетели наистина на жестоко отношение към гръбначни животни, какъвто е нашумелият в медиите случай, е добре да имаме поне някакъв запис или свидетели, които могат да потвърдят, да сме подготвени. В противен случай се хаби и държавният ресурс, и доверието, и въобще става по-трудна проследяемостта и наказуемостта на тези, които действително извършват такива посегателства. И действително заслужават да получат законната справедливост, която им се полага“, поясни Тихомир Димитров.

Повече може да чуете в аудиото.