Не съм оптимист за дългото съществуване на този парламент, защото виждаме, че политическите сили се блокират взаимно, заяви политологът Теодора Йовчева в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Още след изборната нощ видяхме много ясно очертаване на граници между основните политически сили, което ме кара да мисля, че ако изобщо има някакви мнозинства, те ще бъдат плаващи и ситуационни, тъй като освен конюнктурното противопоставяне между партиите и коалициите, има и идейно противопоставяне от гледна точка на темите като оръжие за Украйна, бюджет, дали да е по-строга фискалната политика или по-щедра във времена на криза, което ме кара да мисля, че стабилно мнозинство трудно би се излъчило“, заяви Йовчева.

Запитана дали партиите са демонстрирали нежелание да формират правителство, политологът заяви, че това е точно така.

"Хубаво е да има правителство, идва тежък период, имаме сериозни проблеми, с които трябва да се справим – бюджет, План за възстановяване и развитие. И както се изброяват всички тези важни приоритети, изведнъж се казва само, че "Ние няма да участваме, ние ще сме опозиция. Ние начертахме червени линии, няма да подкрепим мандат на тази, тази и тази политическа сила“, което на практика е един отказ от управленски функции. В крайна сметка партиите имат двойствена функция – от една страна представляват гражданите, от друга страна представляват гражданите, а от друга страна обаче са и активни участници в управлението. Аз не съм видяла досега в изследователската си кариера устав на партия, в който да пише "Ние ще сме вечно опозиция, докато не постигнем еди-какъв си брой депутати“, заяви Йовчева.

Тя добави, че функция на партиите е да управляват и отказът от тази функция само девалвира доверието към тях, което и без това не е особено високо и най-вероятно до нови избори ще се стигне в началото на другата година.

Габриела ГЕОРГИЕВА