Този кабинет няма да мине, най-вероятно отиваме на нови избори, това заяви политологът Теодора Йовчева в предаването "Добър ден, България" на радио "Фокус"  в коментар на изпълнения от ГЕРБ мандат.

"Бях изненадана, че се върна изпълнен мандат и това да отиде в зала. Както е известно, нашата процедура е двустепенна - първо се предлага министър-председател, след това състав и структура на министерския съвет.  Ясно е, че още при гласуването на Николай Габровски като премиер няма да се случи, така че и министерският съвет няма да бъде гласуван", каза тя.

Разнородните предложения за министри, които станаха ясни от изпълнения мандат с премиер проф. Габровски и които вече са били част от други правителства преследват две цели - първата е да се предложи кабинет, какъвто и да е, поради нагласите че над 60% от българите искат кабинет, макар и с компромиси, а електоратът на ГЕРБ е с най-изразена нагласа за съставяне на кабинет, стана ясно от думите на Теодора Йовчева.

Според нея вторият план е, че това е част от стратегията на превръщане на ГЕРБ в по-приемлив партньор. Във времена на криза много често се тиражира тезата за обръщане към експерти, а не към партийни лица. Това което виждаме като поведение от страна ГЕРБ, е адаптиране на партията към по-широка аудитория, а от друга страна - към възприемането ѝ като по-приемлив партньор с ясно послание от лидера ѝ Бойко Борисов: "Всички искат да има сформирано правителство, ето аз предлагам правителство, равноотдалечено от всички останали сили. Ако не се сформира правителство в рамките на този парламент, причината няма да е в ГЕРБ, а в останалите партньори".

"Термините "експертно" и "програмно", с които някои се опитват да определят характера на предложения кабинет, са малко мъгляви. Програма трябва да има всяко правителство и всяко правителство се предполага, че трябва да има експерти", каза Йовчева. 

Тя коментира и варианта чрез парламентарни трикове кабинетът "Габровски" да мине: "Не виждам кой ще го направи - "Възраждане" са изключително радикални  в позицията си, БСП неколкократно потвърдиха в последните 3-4 дни, че няма да излязат от зала, че няма да подкрепят този кабинет. Съмнявам се някой от "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" да предприеме такова действие. Най-малкото те имат стратегическа  полза от подобно нещо. Според мен просто този кабинет няма да мине и най-вероятно ще се отиде на нови избори", допълни политологът.

Ева БРАНИМИРОВА