Страната ни се стреми към повишаване на сигурността в Черно море със силен ангажимент към Алианса, каза зам.-министърът на отбраната Теодора Генчовска по време на Второто издание на Черноморския форум, който се провежда в София в периода 24-26 април, предаде репортер на "Фокус"

По думите ѝ колективната отбрана е гарант за възпиране и предотвратяване на конфликти в региона.

"Развитието на процесите в Черноморския регион е ключово за развитието на евроатлантическата зона. Винаги сме вярвали, че сигурността на Черно море е възможна с колективните усилия на НАТО и на ЕС и с целенасочено допринасяне към тези усилия, допълни тя. В момента България разработва национална охранителна стратегия, която регионът на Черно море ще поучи специален фокус. Основните елементи, които ще залегнат в стратегията, са засилване на икономическото сътрудничество със специален фокус върху енергийната сигурност, повишаване на политическа ангажираност и засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната", посочи още Генчовска.

Тя отбеляза и необходимостта от сътрудничество срещу кибератаки и когнитивно въздействие.

"Работим за изграждане на ситуационна осведоменост във всички домейни – изграждане на военноморски координационен център във Варна", добави Генчовска.

Командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов каза, че през последните десетилетия държавите в Черноморския регион непрекъснато са се стремили към стабилност, но независимо от всички усилия, заедно с възраждането на старите предизвикателства пред сигурността, постоянно се появяват нови заплахи, което прави регионалната среда за сигурност крехка и нестабилна.

"Спящите конфликти в региона продължават да носят заплаха от ескалация и влошаване на морската безопасност и сигурност. В допълнение на това Руската федерация все по-открито се противопоставя на пронатовската ориентация на съседните ѝ страни, които тя смяташе за неутрални и разглеждаше като своя буферна зона", каза още той.  

По думите му Русия никога не е преставала да оказва влияние върху целия регион.

"Ескалацията на враждебните действия от страна на Русия, започнала през 2008 г. с нахлуването в Грузия и последвалото незаконно анексиране на Крим през през 2014 г., достигна кулминацията си през февруари 2022 г. с пълномащабното военно нахлуване в Украйна", посочи още Михайлов.