България разполага с всички необходими документи, с каквито разполага всеки един български проект. “Балкански поток" е изцяло български проект. Проектът е изграден след решение на българския парламент, което беше прието с мнозинство, без нито един глас “против". Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Теменужка Петкова - бивш министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ, по повод обвиненията от страна на ПП-ДБ, че построявайки "Турски поток", България е дала повод на Путин да започне войната срещу Украйна.

По думите на Петкова цялата информация, свързана с проекта "Балкански поток" по отношение на обществената поръчка и на развитието на проекта се намира на сайта на “Булгартрансгаз".

На въпрос къде се намира въпросната Пътна карта депутатът от ГЕРБ отговори: "Не мога да ви кажа. Пътната карта е предоставена от страна на ДАНС така, както следва тя е предоставена преди години там. Това са все пак преди 7 или 8 години, ако не ме лъже паметта. Така че тази Пътна карта е предоставена на Кирил Петков и неговия екип и надявам се да са я прочели, да са си направили своите изводи. Между другото, резултатите от тази проверка стоят на сайта на Министерски съвет, мисля, че датата е 2 август 2022 г. , и на сайта на “Продължаваме промяната". Там ще видите какво пише за Пътната карта", уточни Петкова.

По повод обвиненията от страна на ПП-ДБ бившият енергиен министър подчерта: "Проектът "Балкански поток" защитава изцяло националните интереси на България. Не са поемани никога и никакви ангажименти към никого, освен към интересът на България. С проекта “Балкански поток" ние на практика успяхме да запазим стратегическото място на Българя на газовата карта на Европа. Колегите от ПП-ДБ просто не разбират за какво точно става дума и не умеят да четат документи, по всяка вероятност".

Тя изрази надежда в рамките на инициираната комисия да станат ясни всички въпроси, които стоят пред ПП-ДБ: "И веднъж-завинаги да се изясни цялата ситуация, свързана с този проект, който носи стотици милиони приходи на България ежегодно".