Публичните финанси са изправени пред изпитание. Това каза пред NOVA NEWS Теменужка Петкова от ГЕРБ. "Данните, които министър Велкова изнесе днес са изключително обезпокоителни. Очакват ни едни трудни времена, в които публичните финанси са изправени пред изпитание. След комунизма натрупания дълг на страната ни бе 37 млрд. лева, само за осем месеца управление на предходното правителство, българските граждани трябва да поемат нови дългове за 48 млрд. лева“, допълни Петкова.

"В тази трудна ситуация хората трябва да са настроени за това, че ни предстои тежка зима. Трябва да се помисли за мерки, които да компенсират бизнеса за високите цени на газа и тока. Ние от ГЕРБ вчера внесохме пет антикризисни мерки. Надявам се да намерим подкрепа и те да бъдат изпълнени, защото са в полза на хората“, допълни бившият енергиен министър.

"Българските граждани се произнесоха на 2 октомври и дадоха доверието си на ГЕРБ-СДС. Сега те очакват от нас политиците да търсим решение за излизане от кризата, в която се намираме. Без диалог това няма как да се случи. Ситуацията е много сложна. Ние правим всичко възможно и ще дадем всичко от себе си България да има редовно правителство“, категорична е Петкова.

 "Предложението за две тарифи за ток бе една сериозна грешка на служебното правителство. Прагът от 800 киловатчаса електроенергия на месец е некоректно изчислен. Това предложение щеше да доведе до ново поскъпване на електроенергията. Това бе стъпка към пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за бита. Имайки предвид, че България е една от страните с най-много енергийно бедни, към тази стъпка трябва да се премине плавно. Този процес