Спасителен кораб "Протео“ от състава на дивизион кораби със спомагателно назначение, рейдови миночистач "Евстати Винаров“ от състава на дивизион противоминни кораби, минен заградител "Сириус", танкер бункеровчик "Акин“ и противопожарен кораб "Ахелой" от състава на отряд кораби със спомагателно назначение проведоха тактически учения на море. Това информираха от пресцентъра на ВМС.

Основният спектър от задачи, които бяха изпълнени, са свързани с отработване на мероприятия по управление на кораба при самостоятелно плаване, използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете защити, както и повишаване на подготовката на екипажите за действия на море.

Бяха отработени дейности по организиране на видовете отбрани и защити на кораба при прехода му на море, стрелба по морска и въздушна цел, отклонение от атаките на въздушен и надводен противник, организация на използване на оръжието и техническите средства на кораба при оказване на помощ на аварирала подводница, тренировка по предаване на течни товари на море, оказване на помощ на кораб търпящ бедствие и неговата буксировка и др.

Водолази от състава на флотилията извършиха експериментални водолазни спускания в реални морски условия, с декомпресия на повърхността в барокамера с кислород.

За първи път бяха извършени тренировки за управление на новия подводен робот, придобит наскоро от ВМС.