В предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти преди началото на извънредното заседание на парламентарната Комисия по отбрана, предаде репортер на “Фокус".

“В управленската програма на правителството има един заложен основен проект за превъоръжаване на българската армията и това е закупуване на бойна техника и за оборудване на три батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

Много сме напреднали. На 21 септември в Министерския съвет е одобрен проектът за инвестиционен разход и го внася в Народното събрание. Заявил съм готовност да дискутираме този въпрос във всеки един час от тази седмица, тъй като разчитам, че преди парламентът да бъде разпуснат за изброите, да има съответното решение и одобрение на проекта за инвестиционен разход", посочи той.

По думите му това в изключително важно, за да се реализира този приоритет за превъоръжаване на Сухопътни войски с модерна бойна техника.

На въпрос с какво могат да се заместят ПВО системите, Тагарев посочи, че тук не става въпрос за освобождаване на зенитно-ракетните комплекси от какъвто и да е вид.

Относно това какъв е размерът на проекта за инвестиционен разход министър на отбраната посочи, че решението е първо на държавния департамент, след това решението отива е Конгреса на САЩ. Беше сложен таван от 1 млрд и половина долара, а страната ни внася 1,375 млрд. щатски долара.

“По отношение на придобиване на бойни способности в бреговата защита, ние събираме информация и провеждаме срещи с потенциални доставчици, но не бих ги нарекъл преговори към момента", обясни Тагарев.