През последните години се отчита засилен интерес към четенето и увеличаване чувствително на посещенията в библиотеката и взетите книги. Това каза в предаването "Нюзрум" на Радио "Фокус" д-р Светослава Тончева, началник на сектор "Обществени, естествени и точни науки“ към Столична библиотека.

"При нас нещата са динамични. Само за последните няколко години читателите са се увеличили многократно. Вече са почти 83000, като в края на 2022 година бяха 80 000 читатели. Много хора се връщат към ползването на библиотеката, вземането на книги и четенето. Позитивната тенденция се дължи на огромните усилия, които полагаме ежедневно в нашата библиотека за привличане на читатели", посочи Тончева. 

По думите и, при тях подобна перспектива "мишката да изяде книжката" не може да се случи поне на този етап. "Това може би ще се случи във времето, но софийските читатели все още не са готови да минат към електронните варианти на книгата и четци, директният контакт с книгата не биха го заменили с електронни ресури. Ние дигитализираме нашите ресурси, но това на този етап не измества интереса на читателите към традиционната книга", каза още Тончева. 

Според нея, всеки има различни мотиви да ползва библиотеката - има много студенти и ученици, които все повече ползват библиотеката, дори и само като пространство за четене. На тях им допада идеята да ползват библиотеката като едно спокойно място за четене.

"Ние реновираме и естетизираме пространствата, полагаме невероятни усилия за да създадем приятни условия и това се увенчава с успех. През 2022 години от 1982 година насам 530000 книги са заети от столичани", посочи още Светослава Тончева.

Библиотеката се ползва от хора от различни възрасти, но 63% от тях са млади хора. През последните няколко години имам много читатели от чужбина, от най-различни точки на света. 

Проблем на библиотеките у нас си остава липсата на адекватно финансиране и държавна политика за това.

Софийската библиотека има и проблем със сградния фонд, който не е пригоден за тази цел. 

В библиотеката предстоят много интересни неща за 11 май.  

През октомври тази година се навършват и 95 години от създаването на библиотеката и това ще бъде повод за още много събития. 

Веселка ИВАНОВА