Светият синод утвърди листа на епископите, между които ще бъде избран нов Сливенски митрополит.

Светият Синод на Българската православна църква заседава днес, като една от точките, която висшите духовници коментираха беше определянето на листата с епископи, измежду които да се избере нов Сливенски митрополит. Митрополитите трябваше да избират от общо 15 епископи.

"Светия синод определи листа на достоизбираеми епископи за нов Сливенски митрополит. Това са Величкия епископ Сионий, Знеполския епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкия  епископ Макарий и Велбъждския епископ Исаак". 

Епископите, определени в листата са не 10, както се очакваше, а едва шестима. В нея липсва епископ Йеротей, викарий на покойния митрополит Йоаникий. От Сливенска епархия настояваха то да бъде избран. 

След смъртта на Йоаникий през януари бяха проведени избори за негов наследник, които Синодът касира, а това доведе и до протести.

Светият синод реши Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да бъде временен наместник на овдовелия сливенски престол, като той трябва да организира и епархийски избор за нов митрополит на 19 май. Това ще стане по старите правила.