За да е пълноценно едно семейство, всеки един поотделно е нужно да се грижа сам за себе си, за да може да бъде активен и цялостен в семейната среда. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ един от създателите на проекта "Споделено общуване“ Жаклина Трошева.

"Ежедневните занимания в големия град и рутината неимоверно ни вкарват в битовизма и в това да се вглеждаме в дребните неща, и забравяме за малките жестове, които са целта и смисъла, заради който сме дошли на Земята, а това всъщност е емоцията. Всичко това ни вкарва в матрица, живеем на автопилот, който пускаме и започваме да живеем без да имаме пламъчето – нещото,  което е най-важното и ценното, и примера, който даваме на нашите деца да се наслаждават на живота,“ каза тя.

Нейният брат и съосновател на проекта Денис Трошев сподели, че точно неговата партньорка го е научила на споделено общуване: "Научи ме как мога да изразявам свободно емоциите и чувствата без да се притеснявам, че ще бъда отхвърлен и пренебрегнат.“

Според Жаклина Трошева моделите на поведение, които човек следва несъзнателно, са модели, идващи от ранното ни детство и семейната среда. "Всъщност ти се оставяш без да държиш нещата в твоя контрол и без да живееш живота, който мечтаеш“. Точно затова много е важно осъзнаването на различните модели в общуването с партньора си. За развитието на една връзка според нея е много важно да умеем да изразяваме емоциите си. Активното слушане и разбирането за причината за проблема е изключително важен елемент от споделеното общуване.  

Натискането на емоционалните чопове в общуването между двама партньори също дава възможност на човек да осмисли реакциите си и да види къде се коренни даден проблем, обясни Денис Трошев и даде пример с това как отработените реакции от детството могат да извадят на повърхността различни емоционални проблеми. Работата със себе си и изчистването на различните провокиращи реакция бутони е пътят към здравото общуване.

Като помощно средство, което подпомага споделеното общуване се явяват картите, които двамата създават. Това са карти с въпроси, които са съществени за опознаването на двама души на едно по-дълбоко ниво. "Истинското опознаване е знанието за това какво си представя всеки от нас, за да можем след това съвместно да проектираме знанието в съвместния ни живот. Добре е да имаме достатъчната гъвкавост да приемем чуждата гледна точка и така да създадем нещо по средата, което да е хармонично и за двамата,“ обясни Жаклина Трошева.

А Денис Трошев допълни, че и двамата партньори трябва да са активни и да работят заедно за връзката си. "Трябва да се полагат усилия всеки ден тази връзка да върви, защото иначе влизаме в рутината и забравяме за нас самите.“