Заместник-министър Ирена Георгиева участва в национален форум за нови възможности на авио транспортната свързаност, туризъм и партньорства в подкрепа на авио сектора, туристическия бранш и регионите на Черноморието. Събитието се провежда в Бургас и се организира от асоциация "Рафаел-инфо, култура и туризъм“, Асоциация на българската авио индустрия, Областна администрация Бургас и Община Бургас, съобщиха от Министерството.

Заместник-министър Георгиева поздрави участниците от името на министър Димитров. "Транспортната свързаност е част от цялостната екосистема на туризма и един от съществените фактори за успешното развитие на туристическите дестинации“, заяви Ирена Георгиева. Тя коментира, че за Министерството на туризма е от изключително значение все по-доброто сътрудничество с авиокомпаниите в името на повишаване на качеството на туристическите услуги, увеличаване на пътникопотока и честотата на полетите.

"Оценявайки съществената роля на транспортния сектор за развитието на туризма, Министерството на туризма поддържа активен диалог с Министерството на транспорта и съобщенията и представителите на сдруженията на превозвачите във въздушния, сухопътния и водния транспорт. Същите са членове и на Националния съвет по туризъм“, допълни заместник-министърът. Министерството на туризма, също така, регулярно провежда работни срещи преди началото на активните сезони с представители на транспортния сектор, на които се дискутират текущи въпроси и бъдещи възможности за развитие.

След срещи с летищните оператори на София, Варна и Бургас, министър Димитров и двамата изпълнителни директори се споразумяха за съвместни координирани действия за налагането на България като дестинация и бранд. Ще бъде подписано тристранно споразумение за партньорство между летищните оператори и министерството, с помощта на което ще бъде излъчен един общ сигнал и ще бъде изграден единен образ на страната ни към останалия свят и пристигащите на международните ни летища туристи. Обсъдена е идеята културни артефакти и реплики на български съкровища да посрещат пристигащите пътници, съобщи заместник-министър Ирена Георгиева.

Пандемията от COVID-19 се отрази тежко на въздушния транспорт, но в момента протича процес на бързо възстановяване на туризма, поради което и пътникопотокът на летищата се увеличава с високи темпове, коментира заместник-министър Георгиева данните за състоянието на авиосектора.

По обобщени данни от ГВА на летища София, Пловдив, Варна и Бургас през 2022 г. са пристигнали общо 4,6 млн. пътници, което е увеличение със 77% спрямо 2021 г.

Изминалата 2022 г. е много по-успешна за летище Бургас от 2021 г. Пристигналите пътници на бургаското летище през 2022 г. са 817 хил., което е ръст със 73,3% спрямо 2021 г. По–добри резултати има и варненското летище, като през 2022 г. там са пристигнали 735 хил. пътници, което е увеличение с 47% спрямо 2021 г. Летище София отбелязва ръст на пристигналите пътници с 82%, които достигат 2,9 млн. за 2022 г., по данни на ГВА. Летище Пловдив също отбелязва подобрение на резултатите, като броят на пристигналите пътници достигна 110 хил. за 2022 г., завърши заместник-министър Георгиева.

По време на форума възможностите за финансиране на сектор Туризъм по Националния план за възстановяване и устойчивост бяха представени от Тодор Варгов, директор на дирекция "Програмиране и управление на проекти“ в Министерство на туризма.