Съдът на Европейския съюз се очаква да обяви днес решението си по две дела, заведени по жалби на Кипър срещу използването на търговски марки за сирене от компании в България и Швеция. Според производителите на острова те имитират името на традиционното кипърско сирене "халуми“, като по този начин представляват нелоялна конкуренция и могат да подведат потребителите на международните пазари, пише БНР.

Жалбата срещу компанията производител в България на гриловано сирене и срещу Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост /EUIPO/ е подадена от Фондацията за защита на традиционното кипърско сирене халуми през февруари миналата година.

Делото е резултат от дългогодишни съдебни битки срещу търговската марка на българския продукт.

Фондацията първоначално поиска анулиране на неговата европейска регистрация на основание, че името е сходно с притежаваната от кипърските производители колективна марка "халуми“ в ЕС, но възражението бе отхвърлено.

През януари 2021 г. Съдът на ЕС се произнесе в полза на фирмата в България, като постанови, че приликите между двете търговски наименования са малки и няма вероятност от объркване на потребителите.

Кипърското традиционно сирене "халуми/хелим“, както се нарича от кипърските гърци и от кипърските турци, бе регистрирано като продукт със "защитено наименование за произход“ в ЕС през 2021 г. С него сирене с това име може да се произвежда и предлага на пазара само от острова.