"Изявленията на Борислав Сарафов и Иван Гешев са меко казано смущаващи. Изявлението на г-н Гешев образно показа какво се случва в прокуратурата и как той упражнява собствената си власт като главен прокурор“.

Това заяви ексклузивно в студиото на bTV Новините съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

"Твърденията затова колко телефонни разговори са проведени с магистрати, членове на ВСС, споменаваната на политици и политически сили, някои от които го разочаровали, защото било форма на предателство, други не могли да обяснят поведението си. Идеята, че главният прокурор може да държи сметка и да изисква определено поведение от представители на други власти само по себе си е смущаващо“, добави съдия Дишева.

"Могат да бъдат изведени данни за действия или бездействия на главния прокурор, които могат да послужат за образуване на досъдебно производство“, подчерта членът на Висшия съдебен съвет.

Тя уточни, че главният прокурор не е говорил с конкретни имена и дати, но фактите могат да бъдат проверени.

"Самата идея, че може да се вдигне телефонът и да се иска отговорност на всеки административен ръководител на апелативна прокуратура – той ги избори една по една. Подобно изискване за вярност и признателност не съответства на правомощията и функциите на съдебните органи и прокуратурата“, подчерта тя.

Съдия Дишева припомни, че има внесено предложение за освобождаването на главния прокурор.

"Има внесено предложение от шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното освобождение на главния прокурор от тази длъжност. По това предложение тече 7-дневен срок от днес. След това трябва да се произнесе Пленумът по допустимостта на предложението. След още седмица да се проведе заседание по същество. Това означава, че до края на май или 1 юни процедурата би могла да бъде приключена. Възможни са основания за отлагания – главният прокурор може да поиска събиране на доказателства, изслушване на свидетели. Възможно е и по други причини – болничен или отсъствия. Производството пред Прокурорската колегия за дисциплинарно наказание на г-н Сарафов ще бъде разгледано в нея“, каза още тя.