"На Конгреса беше поискана оставката на председателя и смяна на дневния ред, но гласуването не удовлетвори желанието на тази агитка. Аз такова поведение не съм виждал досега.“ Така делегатът на Конгреса на БСП Страхил Ангелов коментира поведението на т.нар. вътрешна опозиция по време на заседанието в НДК.

В ефира на NOVA той обясни, че не може да има вътрешнопартиен плурализъм. "Когато твоите възгледи се различават диаметрално с това, което е партията ти, тогава е форма на шизофрения, ако продължаваш да стоиш в нея. Тези хора са изключени заради поведението им, което беше меко казано арогантно, непристойно и неподобаващо за политически форум“, каза още той във връзка с решението на Конгреса да изключи 13 членове на партията, които опорочиха началото на заседанието. Тези хора сами излязоха от залата, след като загубиха гласуването, уточни Ангелов.

По думите му много от тези хора дори не са гласували за БСП. "Вчера чета, че Ангел Найденов бил напуснал БСП. Той беше 8 мандата депутат от левицата и последните две години не вярвам да е гласувал за БСП, при положение че жена му Мая Манолова също беше кандидат от друга партия. Защо да продължаваш да стоиш в една партия при положение, че дори не гласуваш за нея?“, попита той е даде още един пример с Петър Витанов и начина, по който е гласувал в европарламента.

Страхил Ангелов изрази учудване от присъствието на Сергей Станишев на Конгреса. "Това ли е научил за толкова време в политиката, да отиде и да вика пред вратата “оставка“ по време на доклада на председателя?“, попита той и допълни: "Тези хора можеха спокойно да станат и да критикуват доклада, да искат да се промени програмата. Но те нямаха такива искания и директно излязоха на трибуната. С поведението си накараха дори и откровено не симпатизиращи на Нинова да гласуват за нея.“

Ангелов коментира поведението и на част от служебните министри. "Те са назначени кано експерти, но най-нормалното е временно да си замразят членството на ръководните органи в партията. Служебното правителство трябва да организира честни избори, а министърът на правосъдието става и иска оставката на лидера на една от партиите, които ще участва в изборите. Това не е редно“, категоричен е той. И продължи: "От тях се иска безпристрастност, а те искат оставки. Да не говорим за други служебни министри, които не са членове на БСП, като Пеканов. Вместо да си гледа работата като вицепремиер, се занимава с дейността на БСП.“

На финала Ангелов коментира, че ръководството на левицата ще си поеме отговорността за резултата на БСП от последните избори, но не по този начин. "Това беше тежък удар по имиджа на партията. Много от тези хора се занимават с подобни неща от доста време. Като не симпатизираш на тази партия, има нова “Левицата“ сега“, заключи той.