За да започне да инвестира човек, първото нещо е да подходи сериозно, да се поинтересува как действат финансовите пазари, как работят отделните инвестиции, да инвестира в това, което разбира или поне има някаква основна база. Това каза Стойне Василев, независим личен финансов консултант, инвеститор, автор на бестселъра "Умни пари" и председател на УС, в предаването "Човекът на Фокус" на Радио "Фокус" във връзка с това какво правят най-добрите инвеститори. 

"Второто нещо е да разбере кои са играчите в конкретната инвестиция - дали трябва инвестиционен посредник, какво прави той, каква е защитата, какви са гаранциите, какви документи има съответната инвестиция, как работи, как се е представял в миналото. Това го има на брошурата на всеки инвестиционен продукт, миналите резултати не са гаранции за бъдещето, но все пак могат да се ориентират как тази инвестиция се е представяла в миналото. Така че това са основните стъпки, с които да подходим, да го направим с по-професионален поглед и с професионално намерение, а не просто като хоби", обясни той. 

Василев каза, че инвестиционните посредници са много важна част от пазара. Има различен тип посредници и според това имат могат да правят различен тип инвестиции.  

"Ако става въпрос за покупка на борсово търгувани фондове, взаимни фондове, акции, доста популярно напоследък, винаги ни трябва инвестиционен посредник, тъй като ние няма как директно да се свържем с отсрещната страна. Той е много важна част от играта, от участниците на пазара. Трябва да си го изберем внимателно. Има различни посредници: такива, които оперират само за българския фондов пазар, има такива, които имат достъп до инвестиции в целия свят, това са международните брокери и инвестиционни посредници. Много е важно да погледнем дали този инвестиционен посредник е лицензиран. На сайта на Комисията за финансов надзор има специална секция, в която да проверим дали инвестиционният посредник е лицензиран", каза още той.

Живко Кръстев