Към този момент има редица въпроси, които остават открити. На първо място това е въпросът дали тази декларация, написаното в нея, вложеният труд и желание да се адресират определени проблеми, да се търсят определени приоритети, всъщност отговаря на основният въпрос. Основният въпрос за съставяне на правителство е дали има мнозинство. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на "Български възход“ Стефан Янев, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Дали тази декларация е в състояние да гарантира наличието на мнозинство от 120+ депутати. Това към момента не е ясно, защото за нас, винаги сме го подчертавали, основата на мнозинството за потенциално коалиционно споразумение е това, което гарантира кой носи отговорност – и политическа; какви са механизмите за взимане на решения, какви са механизмите за взаимодействие между изпълнителната и законодателната власт. И в контекста на всички тези въпроси, отговорът дали или не ще получи подкрепа, ще се разбере в близките дни. В крайна сметка, нека да приемем така – че този документ все още се работи, има време за доизчистване на текстове, да се получи яснота по тези въпроси, за които стана въпрос по-рано и тогава ще преценим и ще видим“.

Дали ще влезе в комисия или директно в зала разглеждането на декларацията на ПП е един въпрос, който предстои да се уточни, допълни Янев. "Така че нека все пак да видим. Аз твърдя, че се работи по нея и ще видим какъв ще е резултатът“.

Въпросът за третия мандат ми го задавате от три месеца и съм казал, че затова сме в парламента – готови сме за всякакви такива хипотези и когато дойде тази хипотеза, ще видим как ще я реализираме, заяви още Янев. "Механизмът на всеки един мандат, на всеки един опит би трябвало да бъде такъв, че да доведе до краен резултат. По крайния резултат ще разберем кой механизъм е бил по-работещ“.