"Поклон пред тази дата, която е постижение на дедите ни – тя утвърждава държавността" . Това казва по повод националния празник на Независимостта Стефан Янев, гост на предаването "Деня на Фокус" на Радио "Фокус".

Може да се каже, че сме независими дотолкова, доколкото искаме. Всеки носи свободна воля в съзнанието си и в този смисъл е носител и на свобода. Когато тази свободна воля е споделена от мнозинството, то се устремява към независимост, разсъждава ген. Янев.

"Ние не сме малка страна. Можем да станем такава, само ако мечтите ни са малки. Българското е минало през вековете със своите върхове и падения, но е запазено. Носим държавността в корена си и е въпрос от национално значение да осъзнаем това", продължава разговора Стефан Янев.

Изконното право на свобода и независимост се защитава ежедневно, беден е той. "Първо трябва да имаме обща визия как искаме да се развива България, след това да обърнем внимание на партньорствата ни в НАТО и Европейския съюз. Тези две организации са ни припознали като добавена стойност, която носим към тях. Ние членуваме в тези съюзи не за да ръкопляскаме, а да защитаваме собствените си национални интереси", категоричен е генералът.

"Сънародниците ни искат работа, по-високи доходи, сигурно общество и справедливост. Дали обаче политиците ги чуваме, е друг въпрос, който аз задавам“, продължава Янев. Тези точки са общественият дневен ред, но доколко политиците го познават, пита се той? Политиката има свой, друг дневен ред и не намира точния начин за комуникация с хората. Политиците през последните 3 г. не предлагат решения на проблемите – те са заети да сочат опонента с пръст. Ако все пак решение се предложи, то е конюнктурно – зад него прозират скрити частни, корпоративни и други интереси", убеден е Стефан Янев.

"Когато нямаме идея какво искаме от себе си като общество, се прехвърляме към геополитически дебати. Ползваме и историята в такива моменти – говорим за смяна на датите на национални празници, за промени в Конституцията, за местене на паметници. Според мен има сценарий, според който да вървят такива скандали, за да не се задават важните въпроси. Когато някой политик започне да ви говори за геополитика, за мен това е индикатор, че той няма какво да предложи на своите съграждани", поясява Янев.

Армията е част от инструментариума на независимостта."Всяка уважаваща себе с държава трябва да полага съответните грижи за този инструмент, за да бъде той адекватен на средата за сигурност, в която живеем. На вратата си имаме война, но казваме: Ще вдигнем отбранителните си разходи следващата година. Това трябва да стане сега", категорична позиция изразява той.

"Има една хубава българска дума – единение, което ние трябва да намерим. Трябва да приемем, че когато разгледаме думата под особен ъгъл, се получава "един-е-и-ние". Заедно можем да направим така, че да работим за бъдещето на България – нея винаги ще я има, ако полагаме усилията за това", завършва разговора Стефан Янев.