"Никога не съм крил, казал съм ясно, че отиват в САЩ за официално събитие на Националния демократичен институт. Покана, която получих още през лятото, потвърдих участието си, така че просто съм държал на думата си!“.

Така отговори Стефан Янев, лидер на "Български възход“, на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която го попита: "Кажете защо бяхте в САЩ? Там Ви "наливаха акъл в главата“, като получите третия мандат, какъв кабинет ли да съставите?“.

"Вижте, няма нищо лошо в това! Ако трябва да се изразя като избирател, не е лошо да се отиде и до американското посолство, и до руското посолство, и до нидерландското посолство, ако щете, заради Шенген! Даже не знам проф. Габровски, няма да му давам акъл, но може би трябва да се направи една среща с европейските и неевропейските посланици може би, ако получите трети мандат, подхвърлям идея, за да покажете, че чувате всички и искате и вас да ви чуят!“, предложи Беновска. Стефан Янев отговори, че идеята е уместна, защото няма нищо лошо да се контактува с посланиците. На въпроса дали би се срещнал с посланика на Русия Елеонора Митрофанова, Янев отговори: "Стига да има защо! Но получаването на мандат, разговорът за съставяне на правителство е на първо място национален въпрос! И след това вече, когато дай Боже има основен разговор, конструкция, когато е ясно политическото представителство, който носи отговорността, как ще функционира това правителство, тогава вече от гледна точка на външнополитическите интереси на България и необходимостта от споделяне на определени оценки и мнения, тогава се предполага, че може да се говори с всички посланици, включително и тези извън ЕС!“.

Стефан Янев се съгласи с предложението на водещата Беновска, че е необходимо да бъде подписано публично, пред обществото споразумение между партиите, които биха подкрепили редовен кабинет.

На въпроса на Беновска дали "Български възход“ биха подкрепили кабинет с първия мандат на проф. Габровски, Стефан Янев отговори така: "По-скоро да! По-скоро отговорът на този въпрос би могъл да бъде даден след като сме наясно с пълния списък от въпроси, някои от тях зададох и на тази първа среща, с принципите на функциониране на това правителство, начините, по които то ще бъде подкрепяно, отговорността на политическите партии, механизмите, по които ще се взимат важните политически решения, които ще подкрепят решенията на министрите в секторите, които те ръководят! Разговорът е отворен, има време и потенциалната подкрепа, която заявих принципно, ние сме готови да подкрепим и първи, и втори, и трети мандат, но на принципна основа! При ясни отговорности и правила!“.

Стефан Янев заяви, че първата външна визита на следващия редовен български министър-председател би било добре да е в наша съседна държава. Той припомни, че първото посещение на гръцкия министър-председател е било в България и от тази гледна точка може би е добре този дипломатически жест да бъде върнат.