Няма разлика между отделните партии, има интереси. Има алчност, освирепяване, а алчността е гибелта и проклятието на демокрацията. България няма национален идеал. Участието в партии означава да не можеш да казваш истината.  Това стана ясно от позицията на драматурга и поет Стефан Цанев, изразена в NOVA.

Той е на мнение, че партиите не искат да съставят коалиции, защото не искат да делят печалбата. Поетът смята, че България страда от липса на личности, че всички които са в НС, са длъжни да участват в управлението.

Най лесно е да бъдеш опозиция, смята той.

"Поетите са убивани по различен начин, но най-мъчителния е да се убива човек с мълчание", каза Стефан Цанев  и добави: "Няма нищо по-щастливо от това, стиховете ти да живеят",

Според него, един поет дори и да е мъртъв, ако стиховете му се четат, той е жив.

Цанев сподели, че е писал стихотворението "Носете си новите дрехи, момчета" в най-тъжния момент в живота си, когато е извикан на "високо място" и му е казано, че името му ще бъде зачеркнато от литературата. "Казаха ми, че 10 години няма да ме печатат и никой няма да си спомня кой е Стефан Цанев", разказа поетът.

Той сподели още и за опита си в политиката: "Тогава постъпих честно спрямо своите убеждения, исках да служа на един идеал, на една мечта. За съжаление бях жестоко разочарован, че красивата идея за демокрация и свобода се опорочи твърде рано",

Поетът уточни, че не участва в партии, защото членството в партията означава, че няма да бъдеш свободен и няма да можеш да казваш истината.

По негови думи народите винаги искат силната ръка пред красивата идея за демокрация. Водачът трябва да бъде идеалист, той има власт, слава, за какво му е богатство, това опорочава личността, допълни той.