Градовете от 34 европейски държави с достъп до 80 млн. евро за интегрирани планове за действие при решаване на общи предизвикателства

Стартира първата покана за набиране на проектни предложения по Програма УРБАКТ IV 2021-2027 г., която за България се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от МРРБ

До края на месец март местни власти могат да подават предложения  по мярката  "Мрежи за съвместно планиране". Целта ѝ е създаването на мрежи с участието на местни власти и техните партньори от Европа. Поканата е насочена предимно към градските администрации, които желаят да работят с други европейски градове за разработване и изпълнение на интегрирани планове за действие в отговор на споделени местни предизвикателства.

Допустими за участие са градовете и други публични органи от 27-те държави-членки на ЕС, партньорските държави Норвегия и Швейцария, както и страните, които се възползват от Инструмента за предприсъединителна помощ – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия. Програмата обхваща цялата територия на участващите страни и е отворена за градове от всякакъв размер.

УРБАКТ конкретно подкрепя градските власти от ниво квартал до функционална градска зона в зависимост от обхванатата тема и въздействието, което може да бъде оказано. Това включва връзки между градовете и селските райони и трансгранични функционални градски зони.

Общият бюджет на Програма УРБАКТ IV за периода 2021-2027 г. е в размер на близо 106 млн. евро, от които почти 80 млн. евро е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), 23 млн. евро е национално съфинансиране от държавите - членки по програмата, а 3 млн. евро се осигуряват от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

За България кандидатите за участие от Югозападния район за планиране ще могат да получат от ЕФРР 70 % от стойността на проекта. За останалите райони е предвидено финансиране в размер на 80 на сто. Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Национален орган по програмата осигурява 15 % национално съфинансиране.

Подробна информация за покана и условията за участие може да намерите на страницата на програмата: https://urbact.eu/get-involved, включително и обобщена инфо-графика за поканата на български език.

Крайният срок за кандидатстване е 15:00 часа на 31 март 2023 г.