Заемите за покриване на дефицити в държавата не са добро решение. Това каза членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и икономически експерт Станислав Младенов, съобщават от пресцентъра на партията. Той обясни, че до тези не добри решения води политическа нестабилност в страната.

"Само за тази година имаме нови 7,4 милиарда лева дълг, от които близо 4,4 милиарда са за покриване на дефицити в хазната, каза Станислав Младенов. - Това е голям проблем. Много по-разумно е заемите да бъдат използвани за подпомагане на икономиката. Само един пример ще дам. Става въпрос за първата проведена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост, която беше за технологична модернизация на малки и средни предприятия. Тя беше с бюджет 260 милиона лева и премина при изключително голям интерес. Ако от националния бюджет бъдат заделени 200 милиона лева, за да бъде продължена тази програма, ползата ще бъде огромна. Тя ще позволи на бизнеса да финансира собствените си проекти, да използва нови технологии, да увеличи заплатите на служителите и съответно производителността. Чрез данъка върху печалбата и ДДС държавата ще си върне инвестицията само за 4-5 години. Да не говорим за добавената стойност на заетите лица в бизнеса и за чисто технологичния ръст".

Според Станислав Младенов политическата нестабилност в страната в момента е изключително опасна и партиите са длъжни да направят всичко възможно, за да бъде сформирано правителство. "Правомощията на служебното правителство са ограничени, каза той. - В такова време на практика контролът на държавните органи е сериозно отслабен. Това води до беззаконие. На всички ни е ясно, че в условия на безвластие се получават деформации и дефицити на пазара, които водят до появата на спекула. Пример за това в момента е бизнесът с електроенергия и свръхпечалбите там. Затова политическите партии, които получиха доверието на гражданите на предсрочните парламентарни избори на 2-ри октомври, трябва да мислят отговорно и да направят всичко възможно да има правителство".

Станислав Младенов обаче не е оптимист, че партиите ще успеят да намерят път, за да сформират коалиция, която да управлява държавата. "Президентът Румен Радев забави достатъчно дълго свикването на Народното събрание. Всички видяхме какво се случи през това време - вместо да търсят начин за разбирателство, партиите се разделиха още повече. И загубиха няколко дни в караници и спорове дали да бъде поканена Н. Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Руската федерация, и дали на откриването на 48-мото Народно събрание да говори президентът на Украйна Володимир Зеленски, коментира той. - Мисля, че разделението между политическите сили вече е толкова голямо, че не може да бъде преодоляно. И вървим към нови предсрочни парламентарни избори".

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София е категоричен, че в тежката ситуация на натрупали се кризи в държавата социалистическата партия е призвана да защитава интереса на народа. "Разбира се, че не може да пренебрегваме големите политически процеси, които активно текат в момента - основно геополитически и икономически, но нека да помислим и за хората в страната, призова Станислав Младенов. - Предстои ни тежка зима, предвид галопиращата инфлация. Нека всички заедно да помогнем на хората да се справят в тази ситуация. Това е отговорното поведение, което БСП трябва да покаже".