България стои на едно от челните места по модификации на опасни стоки от хранителен произход в Европейския съюз. Около 1/3 от уведомленията в специалната система на територията на Евросъюза за намерени на пазара опасни храни и напитки, са нотификации, получени от България. Те са над 650 за 2021 година, информира Димитър Маргаритов, бивш председател на Комисията за защита на потребителите.

От думите му стана ясно, че това, от една страна, може да означава, че контролните органи много стриктно следят пазара и установяват всеки един случай. От друга страна обаче означава и че нашият пазар е подвластен на подобен тип атаки от трети държави, които внасят стоки, несъответстващи на европейското законодателство.

Той уточни, че не на всеки щанд дебне риск да се вземе хранителен продукт, който да застраши живота на хората, защото през последните години е създадена добра организация,  при която след установяването на такъв тип стока, съотгветните партиди биват изтеглени от пазара. 

Той коментира за NOVA и инцидента с детето в курорта "Златни пясъци", което претърпя поредица манипулации в местна клиника, след като пи от сок, изгорил хранопровода му: "Възможни са различни хипотези в случая, но това, което видях, доста добре може да се проследи веригата на това, което се е случило и то благодарение на адекватната позиция на родителите на детето. Ако институциите си свършат работата, ще се установи обективната истина и виновните лица ще бъдат санкционирани".